Ту Фу или Ду Фу (кин. 杜甫; пинјин: Dù Fǔ; Вејд-Џајлс: {{{w}}}, 712–770) бил познат кинески поет од династијата Танг. Заедно со Ли Бај се наречени најголемите кинески поети. Неговата најголема амбиција била да служи на целата држава како успешен државен службеник, но не успеал во таа цел. Неговиот живот, како и целата држава, била потресена од побуната на Ан Лушан во 755 и неговите последни 15 години биле мигови на постојани немири.

Ду Фу (杜甫)
Има и посовремени портрети, но оваа е постара
ЗанимањеПоет

Почетнички бил помалку познат на останатите автори, неговите дела биле под силно влијание на кинеската и јапонската култура и литература. Од неговите дела, околу 1500 поеми биле зачувани низ вековите. Тој бил наречен пост-историски поет од кинексите критичари, а додека неговите дела го запознале со западниот свет и го окарактеризирале како кинескиот Хорас, Овид, Шекспир, Милтон или Вордсворт.

Белешки уреди

Надворешни врски уреди