Шин Фејн (ирски: Sinn Féin - “ние самите“) е назив за неколку националистички партии во Ирска. Всушност, се работи за политичко крило на ИРА (Ирска републиканска армија) и републиканска партија чиј основач е Артур Грифит. Партијата била основана во 1905 година и се води од идеологијата на социјализмот и ирскиот републиканизам, односно се залага за обединување на Република Северна Ирска со матичната држава Ирска.

Простории на Шин Фејн во Трaлe, во областа Кери

Нејзините претставници се наоѓаат во Даил Еиран (Ирскиот парламент)[1].

Наводи уреди