Читач на е-книги

Читач на е-книги (наречен и е-читач) — електронски уред предвиден за читање на дигитални е-книги и е-списанија, користејќи ја технологијата наречена „е-мастило“ (англ. e-ink) за приказ на содржината. Главните предности на овие уреди е преносливоста, читливоста на екраните при сончеви услови и долготрајност на батериите. Секое лично дигитално помагало (ЛДП или PDA) што може да прикажува текст на екран може воедно да биде и читач на е-книги, но без предностите што ги овозможува посебниот е-мастилен екран.

Читач iLiad со екран од е-хартија

Уреди со електронска хартијаУреди

Хронолошки списокУреди

Произведувач Модел Пуштен Големина
(дијагон. во инчи)
Тежина Екранска резолуција Нијанси Оперативен систем Допирен екран Безж. линија (Wi-Fi) Гласовно читање вграден речник подредување по директориуми памтење Читач на картички заменлива батерија Интерн. прелистувач
Spring Designs[1] Alex eReader мај 2010 6 221 гр. 600 × 800 пиксели
(167 ppi)
8 Android да да не да не 2 GB SD да да
Kobo Books[2] Kobo eReader мај 2010 6 221 гр. 600 × 800 пиксели
(167 ppi)
8 Linux не не не не не 1 GB SD не не
Stereo International Enterprise Co., Ltd(TAIWAN)[3] ES600 април 2009 6 240 гр. 600 × 800 пиксели
(167 ppi)
16 Linux 2.6 да да Н/П да да RAM 128 MB;NAND 2 GB SDHC памтење Н/П да
Condor Technology Associates[4] eGriver IDEO[5] април 2010 6 600 × 800 пиксели
167 ppi)
16 Linux 2.6 не не Дополнително да да RAM 64 MB;NAND минимум 1 GB SDHC памтење не Н/П
Condor Technology Associates[4] eGriver Touch[5] април 2010 6 600 × 800 пиксели
(167 ppi)
16 Linux 2.6 да да Дополнително да да RAM 128 MB;NAND 2 GB SDHC памтење не да
iRex Technologies Digital Reader 800 јануари 2010 8.1 360 гр. 768 × 1024 пиксели
(160 ppi)
16 Linux да не да да 128 MB SDHC да Н/П
Wolder Electronics[6] Boox-S[7] 2010 6 600 × 800 пиксели
(167 ppi)
16 Linux 2.6 не не да да RAM 128 MB; флеш 512 MB SDHC Н/П
Onyx International[8] Boox 60[7] 2010 6 600 × 800 пиксели
(167 ppi)
16 Linux 2.6 да да да да RAM 128 MB; флеш 512 MB SDHC да
italica GmbH[9] Paperback 2010 6 174 гр. 600 × 800 пиксели
(166 ppi)
8 Linux да 512MB 4GB SD-картичка
Sony Reader Daily Edition PRS-900 декември 2009 7.1 283 гр. 600 × 1024 пиксели
(167 ppi)
16 MontaVista Linux да не не да 2GB DOU или SDHC 16GB
Barnes & Noble nook ноември 2009 6 343 гр. 600 × 800 пиксели
(167 ppi)
16 Android/Linux да (bottom screen) да не да 2GB Micro-SD да да (firmware 1.3)
Iriver Story октомври 2009 6 600 × 800 пиксели
(167 ppi)
8 Linux не не 2 GB SDHC 32 GB
Sony Reader Touch Edition PRS-600 август 2009 6 600 × 800 пиксели
(167 ppi)
8 MontaVista Linux да да 512MB (има и од 380MB) памтечки клуч PRO Duo™ и SD-картичка (макс. 16GB)
iPapyrus Inc.[10] iPapyrus 6[7] 2009 6 600 × 800 пиксели
(167 ppi)
8 Linux Дополнително Дополнително Дополнително да да RAM 128 MB; флеш 2 GB SD да Дополнително
Hanvon WISEreader N516[11] 2009 5 600 × 800 пиксели
(200 ppi)
8 Linux 2.6
Hanvon WISEreader N518[12] 2009 5 600 × 800 пиксели
(200 ppi)
8 Win CE 5.0 да
Hanvon WISEreader N520[13] 2009 5 600 × 800 пиксели
(200 ppi)
8 Win CE 5.0 не
Hanvon WISEreader N526[14] 5 600 × 800 пиксели
(200 ppi)
8 Win CE 5.0 да
PocketBook PocketBook 301 6 600 × 800 пиксели
(166 ppi)
16 Linux не RAM 64 Mb; HDRAM 512 Mb SD, SDHC
Sony Reader Pocket Edition PRS-300 август 2009 5 600 × 800 пиксели
(200 ppi)
8 MontaVista Linux 512MB (има и од 480MB) не
Bookeen Cybook Opus август 2009 5 600 × 800 пиксели
(200 ppi)
4 Linux Micro SD, SDHC да
Elonex eBook јули 2009 6 600 × 800 пиксели
(200 ppi)
4
Endless ideas BeBook Mini (клон на Hanlin V5) 5 600 × 800 пиксели
(200 ppi)
8 не SD до 4GB според изјавени карактеристики, но работи и со 16GB SDHC
Endless ideas BeBook One (клон на Hanlin V3) 6 4 SD до 4GB според изјавени карактеристики, но работи и со 16GB SDHC
Interead COOL-ER јуни 2009 6 600 × 800 пиксели
(167 ppi)
8 Linux не не RAM 128 MB; 1 GB storage SD (до 4GB)
Samsung Papyrus јуни 2009 5 8
Amazon Kindle DX јуни 2009 9.7 540 гр. 825 × 1200 пиксели
(150 ppi)
16 Linux не не да да да 4GB (има и од 3,3) не не да
Amazon Kindle 2 февруари 2009 6 600 × 800 пиксели
(167 ppi)
16 Linux не не да да 2 GB (има и од 1,4) не не Ограничен
Foxit Software eSlick 2009 6 180 гр. 4 SD 4GB
Sony Reader PRS-700 октомври 2008 6 283 гр. 600 × 800 пиксели
(167 ppi)
8 MontaVista Linux да
Sony Reader PRS-505 2008 6 250 гр. 600 × 800 пиксели
(167 ppi)
8 MontaVista Linux SD-картичка и памтечки клуч
iRex Technologies Digital Reader 1000 2008 10.2 700 гр.
1024 × 1280 пиксели
(160 ppi)
16 да да SD-картичка
Jinke Hanlin V5 2008 5 600 × 800 пиксели
(200 ppi)
8 SD до 4GB според изјавени карактеристики, но работи и со 16GB SDHC
Amazon Kindle 2007 6 600 × 800 пиксели
(167 ppi)
4 да
Bookeen Cybook Gen3 2007 6 600 × 800 пиксели
(167 ppi)
4 SD-картичка
Jinke Hanlin V3 2007 6 600 × 800 пиксели
(167 ppi)
12 SD до 4GB според изјавени карактеристики, но работи и со 16GB SDHC
Sony Reader PRS-500 2006 6 600 × 800 пиксели
(167 ppi)
8 MontaVista Linux
Jinke Hanlin V2 2006 6 600 × 800 пиксели
(167 ppi)
4
iRex Technologies iLiad 2006 8.1 480 гр.
768 × 1024 пиксели
(158 ppi)
16 Linux да да не не да 64 MB CF, SD/MMC, USB2.0 не не
Sony Librié 2004 6 4
Kolporter eClicto 2007 6 174 гр. 600 × 800 пиксели
(166 ppi)
4 Linux не не не не 512 MB SD до 2GB да не
Произведувач Модел Пуштен Големина
(дијагон. во инчи)
Тежина Екранска резолуција Нијанси Оперативен систем Допирен екран Безж. линија (Wi-Fi) Гласовно читање вграден речник подредување по директориуми памтење Читач на картички заменлива батерија Интерн. прелистувач

Поддржани податотечни форматиУреди

Погледајте и Споредба на формати на е-книги.

Произведувач Модел вкупен бр. на формати .epub .pdb .arg .azw .djvu .html .lbr .lit .mobi .opf .pdf .pdg .tr3 .txt .xeb .mp3
Spring Design[1] Alex eReader 5 да не не не не да не не не не да не не да не да
Kobo Books[2] Kobo eReader 3 да не не не не не не не не не да не не не не не
Stereo International Enterprise CO., Ltd. (TAIWAN)[3] ES600[3] 8 да да не не да да не не да да да не не да не да
Onyx International[8] Boox 60 [7] 14 да не не не да да не не Делумно (без DRM) ? да ? ? да ? да
iPapyrus Inc.[10] iPapyrus 6[7] ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?
Wolder Electronics[6] Boox-S[7] 14 да не не не не да не не Делумно (без DRM) ? да ? ? да ? да
Condor Technology Associates[4] eGriver IDEO[5] 18 да да не не да да не не да да да не не да не да
Condor Technology Associates[4] eGriver Touch[5] 8 да да не не да да не не да да да не не да не да
italica GmbH[9] Paperback ? да ? ? ? ? да ? ? да ? да ? ? да ? да
Sony Reader Daily Edition PRS-900 ? да ? ? ? ? да ? ? ? ? да ? ? да ? да
Barnes & Noble nook 4 да да ? ? ? ? ? ? ? ? да ? ? не ? да
Iriver Story ? да ? не не да да да не ? ? да ? ? да ? да
Sony Reader Touch Edition PRS-600 ? да ? ? ? ? ? ? ? ? ? да ? ? да ? да
Hanvon WISEreader N516[11] ? да не не не не да не не не не да не не да не да
Hanvon WISEreader N518[12] ? да не не не не да не не не не да не не да не да
Hanvon WISEreader N520[13] ? да не не не не да не не не не да не не да не да
Hanvon WISEreader N526[14] ? да не не не не да не не не не да не не да не да
PocketBook PocketBook 301 ? да ? да ? да да ? ? ? ? да ? ? да ? да
Sony Reader Pocket Edition PRS-300 3 да ? ? ? ? да ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?
Bookeen Cybook Opus ? да ? ? ? ? да ? ? да ? да ? ? да ? ?
Elonex eBook ? да ? ? ? ? да ? ? ? ? да ? ? да ? ?
Произведувач Модел вкупен бр. на формати .epub .pdb .arg .azw .djvu .html .lbr .lit .mobi .opf .pdf .pdg .tr3 .txt .xeb .mp3
Endless ideas BeBook Mini (клон на Hanlin V5) ? да ? ? ? ? да ? да да ? да ? ? да ? да
Endless ideas BeBook One (клон на Hanlin V3) ? да ? ? ? ? да ? да да ? да ? ? да ? да
Interead COOL-ER ? да ? ? ? ? да ? ? ? ? да ? ? да ? да
Samsung Papyrus ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?
Amazon Kindle DX 12 не не не да не да не не да не да не да да не да
Amazon Kindle 2 12 не не не да не да не не да не да не да да не да
Foxit Software eSlick ? да да ? ? ? ? ? ? ? ? да ? ? да ? да
Sony Reader PRS-700 ? да ? ? ? ? ? ? ? ? ? да ? ? да ? да
Sony Reader PRS-505 ? да ? ? ? ? ? ? да да ? да ? ? да ? да
iRex Technologies Digital Reader 800 ? да ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?
iRex Technologies Digital Reader 1000 9 да ? ? ? ? да ? ? ? ? да ? ? да ? ?
Jinke Hanlin V5 ? да ? ? ? да да ? да да ? да ? ? да ? да
Amazon Kindle ? не ? ? да ? ? ? ? да ? ? ? ? да ? да
Bookeen Cybook Gen3 ? да ? ? ? ? да ? ? да ? да ? ? да ? да
Jinke Hanlin V3 19 да ? ? ? да да ? да да ? да ? ? да ? да
Sony Reader PRS-500 ? да ? ? ? ? ? ? ? ? ? да ? ? да ? да
Jinke Hanlin V2 ? да ? ? ? да да ? да да ? да ? ? да ? да
iRex Technologies iLiad ? да ? ? ? ? ? ? ? да ? да ? ? да ? ?
Sony Librié ? не ? ? ? ? ? ? ? ? ? да ? да ? ? ?
Kolporter eClicto ? да не не не не да не не не не да не не не не да
Произведувач Модел вкупен бр. на формати .epub .pdb .arg .azw .djvu .html .lbr .lit .mobi .opf .pdf .pdg .tr3 .txt .xeb .mp3

На списоков не се наведени многу од е-читачите од 1. и 2. генерација од 1990-тите до 2005 г.

Изменети маркиУреди

 • Hanlin V3 -> BeBook (ЕУ): BeBook, Koobe (Унгарија), Astak EZ Reader (САД), Lbook (Украина) Papyre (Шпанија)
 • Netronix EB001 -> PocketBook (UA), Astak Mentor EZ Reader, Cybook Gen3 (200Mhz верзија)
 • Netronix EB600 -> Cool-er, PocketBook+,eClicto, Elonex eBook, eSlick, Astaka Mentor EZ Reader, Cybook Gen3 (400Mhz верзија), PocketBook (Украина, ЕУ), INVES-BOOK 600 (Шпанија)
 • Onyx Boox 60 -> BeBook Neo, Wolder Boox
 • Hanvon WISEreader N520 -> Elonex eBook 511 EB
 • Ambiance ADB-106 -> Energybook 2060

Најавени уреди или прототипиУреди

 • Kobo eReader од Kobo (мај 2010)[15]
 • QUE proReader од Plastic Logic (17 мај 2010)[16]
 • txtr, (октомври 2009), 6-инчен читач од Wizpac
 • Readius од Polymer Vision (есен 2008) - нема да се појави на пазарот во сегашниот облик
 • Skiff Reader (2010), 11,5-инчен уред[17] од Skiff
 • eDGe од enTourage (во 2010)[18]
 • Slate од Hewlett-Packard (јуни-септември 2010)[19]
 • E6 Slider од Samsung (пролет 2010)[20]
 • Samsung E61 со QWERTY распоред (рана 2010 г.)[21]
 • Gorld 600TW од Shenzhen
 • Takeop - проект за е-книги од Мирча Батрану (proj-2007/ prez-2009)[22]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

 1. 1,0 1,1 „Alex eReader“.
 2. 2,0 2,1 „Kobo eReader“.
 3. 3,0 3,1 3,2 „Stereo International Enterprise Co., Ltd(TAIWAN)“.
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 „Condor Technology Associates“. Ctaindia.com. Посетено на 2010-04-05.
 5. 5,0 5,1 5,2 5,3 IDEO, eGriver Touch
 6. 6,0 6,1 „Wolder Electronics“. Wolder.com. Посетено на 2010-04-05.
 7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 Boox 60 (spanish), Boox-S (spanish) Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „boox“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „boox“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 8. 8,0 8,1 „Onyx International“. Onyx International. Посетено на 2010-04-05.
 9. 9,0 9,1 „italica GmbH“. Italicareader.com. Посетено на 2010-04-05.
 10. 10,0 10,1 „iPapyrus Inc“. iPapyrus Inc. Посетено на 2010-03-03.
 11. 11,0 11,1 „WISEreader N516“. Hanvon.com. Посетено на 2010-04-05.
 12. 12,0 12,1 „WISEreader N518“. Hanvon.com. Посетено на 2010-04-05.
 13. 13,0 13,1 „WISEreader N520“. Hanvon.com. Посетено на 2010-04-05.
 14. 14,0 14,1 „WISEreader N526“. Hanvon.com. Посетено на 2010-04-05.
 15. [1], отворено на 7 април 2010, наведен месец на претпродажба е мај.
 16. QUE proReader with 4GB & Wi-Fi, пристап. 14 февруари 2010 - наведува пуштање на 17 мај 2010.
 17. „Skiff's Big-Screen E-Reader to Debut at CES“. PCWorld. 2010-01-05. Посетено на 2010-01-05.
 18. Wed 30 Dec. „eDGe“. eReader Sales.
 19. Tue 06 Apr. „The HP Slate“. The Best eReaders. Посетено на 2010-04-06.
 20. Wed 01 Jan. „First hands on: Samsung E6 e-book reader“.
 21. Samsung E61 — е-читач со QWERTY тастатура и без допирен екран (февруари 2010)
 22. Mircea Batranu. „takeop the product who change the world“.

Надворешни врскиУреди