Чарлстон (Западна Вирџинија)

Чарлстон (англиски: Charleston) е главен и најголем град во американската сојузна држава Западна Вирџинија. Според пописот извршен во 2010 година во градот живееле 51,400 жители.

Чарлстон
Charleston
Чарлстон
Чарлстон
Чарлстон
Официјален печат на Чарлстон
Печат
Местоположба
Местоположба на Чарлстон
Местоположба на Чарлстон
Општи податоци
Име
- изворно
Чарлстон
  Charleston
Прекари Домот на здравството
Home of Hospitality
Најсеверниот град на југот и најјужен град на северот
  The most northern city of the South and the most southern city of the North
Хемиска Долина
  Chemical Valley
Главниот Град, Чарли Вест
  The Capital City, Charly West
Поштенски број 25301-25306, 25309, 25311-25315, 25317, 25320-25339, 25350, 25356-25358, 25360-25362, 25364-25365, 25375, 25387, 25389, 25392, 25396, 25064
Повикувачки број 304/681
Официјална страница http://www.cityofcharleston.org
Управа
Градоначалник Дени Џонс (Републиканска партија на САД)
Географија
Површина
- копно
- вода
84.7 км²
81.9 km2
2.8 km2
Надморска височина 182 м
Население
Население 51,400 (2010)
Густина 652.7 ж/км²

Надворешни врски уреди