Црква „Св. Никола“ - Оморани

црква во Оморани, Велешко

Св. Николаправославна манастирска црква во велешкото село Оморани, Општина Чашка. Му припаѓа на Велешкото архијерејско намесништво во Повардарската епархија на МПЦ - ОА.

Свети Никола
македонска православна црква
Епархија Повардарска
Архијерејско намесништво Велешко
Парохија Богомилска
Местоположба

Карта

Координати 41°32′41″N 21°36′37″E / 41.54472° СГШ; 21.61028° ИГД / 41.54472; 21.61028
Место Оморани
Општина Чашка
Држава Македонија
Општи податоци
Покровител Свети Никола
Архитектонски опис

Историја

уреди

Нема писмени извори за настанокот на манастирот. Се знае дека бил уништен во османлиско време, а потоа обновен.[1] Георги Трајчев претпоставува дека е основан во 1807 г. но во Слепченскиот поменик, напишан некаде по 1573 г., се споменува јеромонах Мина од Хоморан, што дава повод да се смета дека манастирот е многу постар.[2][3]

Архитектура

уреди

Црквата е еднокорабна градба со полукружна апсида на исток и отворен трем на западната страна. Подоцна е целосно обновена, со што е изгубена нејзината споменична вредност. Единствени траги за нејзиниот изворен изглед има во документацијата на Националниот конзерваторски центар, каде се вели дека му припаѓала на поствизантискиот период и имала зачуван живопис во апсидата со претстава на Богородица Ширшаја и друг фрагмент десно од неа.[4]

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. „Храмови низ Богомилската парохија“. Повардарска епархија. 3 јуни 2008. Посетено на 29 ноември 2021.
  2. Трайчевъ, Георги. Манастиритѣ въ Македония. София, Македонска библиотека № 9, 1933. с. 184.
  3. Гергова, Иванка. Поменици от Македония в български сбирки, София, 2006, с. 74.
  4. Николовски, Дарко (2017). „Прилог кон проучувањата на поствизантиската уметност во Општина Чашка, Велешко“ (PDF). Патримониум. Скопје: КАЛАМУС. Χ (15): 282.