Црква „Св. Петнаесет тивериополски маченици“ - Куклиш

“Св. Петнаесет тивериополски маченици“христијански храм кој се наоѓа во Куклиш, Општина Струмица. Црквата била изградена во 1971 година.

Свети петнаесет тивериополски маченици
македонска православна црква
Епархија Струмичка
Местоположба

Карта

Место Куклиш
Општина Струмица
Држава Македонија
Општи податоци
Покровител Св.петнаесет тивериополски маченици
Изградба 1971
Архитектонски опис

Манастирот своето име го добил по и по Светите Петнаесет тивериополски маченици кои за време на својата мисија за ширење на христијанството биле заробени и погубени во Куклиш на местото каде што денес се наоѓа манастирот. Коските на неколку од светците се наоѓат и денес во манастирот во Куклиш, а поголемиот број од нив се наоѓат во манастирот "Св. 15 Тивериополски Маченици" којшто се наоѓа во Струмица.

Галерија уреди