Цибрица (латински: Ciabrus, Кјабрус) ― река во западната Дунавска Рамнина во северна Бугарија и десна притока на Дунав. Реката потекнува од областа Широка Планина на предницата на Стара Планина во близина на српската граница и тече во североисточен правец дијагонално низ Областа Монтана. Источно од селото Долен Цибар во општината Валчедрам, се влева во Дунав.

Цибрица
Местоположба
ДржаваБугарија
Физички особености
Устие 
 • место
Дунав
 • координати
43°48′51″ N; 23°31′38″ E / 43.8142° СГШ; 23.5271° ИГД / 43.8142; 23.5271Координати: 43°48′51″ N; 23°31′38″ E / 43.8142° СГШ; 23.5271° ИГД / 43.8142; 23.5271
Должина91.2 kм (299,000 ст)[1]
Големина на сливот922 km2 (356 ми)[1]
Особености на сливот
ТечениеДунав→ Црно Море

Цибрица има должина од 91,2 километри и слив од 922 квадратни километри. Кај Игнатово во близина на устието на Цибрица, нејзиниот просечен истек е 2 кубни метри во секунда. Водите на реката се користат за наводнување. Ниската рамнина помеѓу Цибрица на запад и Огоста на исток е познато како Златија и е плоден земјоделски регион.

Во античкото римско време, реката била позната како Кјабрус (Ciabrus), а регионот бил населен од тракиското племе Трибали.

Наводи Уреди

  • „Цибрица“. Българска енциклопедия А-Я (бугарски). БАН, Труд, Сирма. 2002. ISBN 954-8104-08-3. OCLC 163361648.