Национален статистички институт (Бугарија)

Националниот статистички институт на Република Бугарија (НСИ) е државна агенција која е директно подредена на Министерскиот совет, која се занимава со собирање, обработка и обезбедување на точни информации за целокупната социјална и економска состојба и развој на Бугарија. Националниот институт за статистика е дел од Националниот статистички систем (заедно со органите за статистика и Бугарската народна банка), како и Европскиот статистички систем на чело со Заводот за статистика на Европската унија - Евростат.

Национален статистички институт
NSI logo.png
Логотип
Податоци за органот
Основан јануари 21, 1880; пред 141 година (1880-01-21)
Надлежност Самостоен државен орган на Владата на Бугарија
Седиште Софија,  Бугарија
Раководител Сергеј Цветарски
(директор)
Мрежно место
nsi.bg

ИсторијаУреди

Првите институции кои вршат системска статистичка активност во Бугарија се Статистичката служба на Одделот за внатрешни работи на Привременото руско управување (1877 - 1879) и Статистичкото одделение на Министерството за правда (1880 - 1883). Денешниот Национален статистички институт потекнува од создаденото на 7 јули (25 јуни стар стил) 1880 година статистички организациски оддел на Министерството за финансии. Во 1881 година тоа е конвертира во статистичко биро, а од 1894 година е подредено на Министерството за трговија и земјоделство. Од 1897 година службата се нарекува Дирекцијата на статистиката, а од 1910 година - Главна дирекција на статистиката. Од 1946 година е директно потчинета на Министерскиот совет, а од 1948 година - на Државната Комисијата за планирање.[1]

НаводиУреди

  1. Българските държавни институции 1879 – 1986. София: ДИ „Д-р Петър Берон“. 1987. стр. 67–68.

Надворешни врскиУреди