Централна прекудунавска регија

Централна прекuдунавска регија (унгарски: Közép-Dunántúl), така наречена кралевска регија, е една од седумте унгарски статистички регии. Оваа е трета регија по развиеност во Унгарија.

Централна прекудунавска регија - мапа

ГеографијаУреди

Овој регион обфаќа три окрузи и тоа:

Центарот на регијата е градот Секешфехервар

НаселениеУреди

Население по региони

Комаром-ЕстергомУреди

 
Базилика во Естергом

ФејерУреди

 
Тихањ

ВеспремУреди

 
Плоштад Св.Троица во Веспрем

НаводиУреди

ПоврзаноУреди