Хунза (урду: دریائے ہنزہ ) е најголемата река во Хунза, во северните области на Пакистан. Формирана е од реките Килик и Хунџераб кои се ранат од ледници. Реката потоа се спојува со реката Гилги и од Налтар пред да се влева во реката Инд.

Поглед на реката Хунза од Дањорскиот мост

Реката поминува низ појасот Каракорум, одејќи од север на југ. Патот „Каракорум“ ја пресекува реката Хунза во близината на Хунза и Нагар долините.

ПоврзаноУреди