Хмељ (науч. Humulus lupulus) — цветно растение од семејството на конопите. Домородно е во умерените региони на северната полутопка. Женските цветови (конуси од семе, стробили) се главна состојка за вкус и арома во многу стилови на пиво и нашироко се одгледува за употреба во таа индустрија.

Обичен хмељ
Научна класификација [ у ]
Царство: Растенија
клад: Скриеносеменици
клад: Евдикоти
клад: Розиди
Ред: Розовидни
Семејство: Конопи
Род: Хмељ
Вид: Обичен хмељ
Научен назив
Humulus lupulus
L.
Синоними[1]
 • Humulus cordifolius Miq.
 • Humulus volubilis Salisb. nom. illeg.
 • Humulus vulgaris Gilib.
 • Lupulus amarus Gilib.
 • Lupulus communis Gaertn.
 • Lupulus humulus Mill.
 • Lupulus scandens Lam. nom. illeg.

Опис

уреди

Иако во американската литература честопати се нарекува хмељ „лоза“, технички е лоза ; за разлика од виновата лоза, кои користат ластари, пијавки и други додатоци за прицврстување, лонците имаат витки стебла со крути влакна за да помогнат при искачувањето. Во британската литература терминот „лоза“ е генерално резервиран за родот на грозје Витис. Хумулусот е опишан како збратимувачко повеќегодишно тревно растение кое испраќа нови ластари во рана пролет и умира до студено отпорниот ризом на есен. Хмељот расте многу брзо, а на врвот на растот може да расте 20 до 50 цм. неделно. Хмелките се искачуваат со завиткување во насока на стрелките на часовникот околу сè што е на дофат, а поединечните лонци обично растат помеѓу 2 и 15 метри во зависност од тоа на што е достапно за одгледување. Листовите се спротивни, со 7 до 12 цм. лиснато стебленце и сечило во облик на срце, со лобуси на вентилатор од 12 до 25 цм. долги и широки; рабовите се крупно назабени. Кога ќе им снема материјал за качување на хмеловите, хоризонталните никулци никнуваат меѓу листовите на главното стебло за да формираат мрежа од стебла навиткани едно околу друго.[2]

Машките и женските цветови на растението хмељ се дводомни, кои се развиваат на посебни растенија. Женските растенија, кои произведуваат хмељ цвеќиња кои се користат за подготовка на пиво, често се размножуваат вегетативно и се одгледуваат во отсуство на машки растенија. Ова го спречува опрашувањето и развојот на остварливи семиња, кои понекогаш се сметаат за непожелни за подготовка на пиво поради потенцијалот за лоши вкусови кои произлегуваат од внесувањето на масни киселини од семињата.

Карактеристичната горчина што се дава со додавање на хмељ во процесот на варење главно се должи на присуството на горчливите киселини, кои се пренилирани деривати на ацилфлороглуцинол.[3] Горчливите киселини се поделени на алфа-киселини, со хумулон главно соединение и бета киселини, со лупулон главно соединение;[4] алфа-киселините се изомеризираат за време на процесот на подготовка за да формираат изо-алфа киселини, кои самите имаат горчлив вкус.[4][5] Овие хмел киселини се винилогни киселини, со кисели прстенести еноли во конјугација со прстенести и супституентни карбонилни групи.[6][7] Растенијата од родот Humulus произведуваат терпенофенолни метаболити.[8] Хмељот содржи и ксантохумол, пренилиран халкон и други соединенија.[9]  

Користи

уреди

Хмељот се вари со кантарион при подготовка на пиво и понекогаш се додава после ферментирање; тие даваат горчина, вкус, како и арома на готовиот производ.[4]

Во аптека лупулус е ознаката на хмел. Исушените мачки, најчесто наречени шишарки од хмељ, од женското растение Х. лупулус се користат за подготовка на инфузија од хмељ, тинктура од хмељ и екстракт од хмељ.

Некои од соединенијата што ги содржи хмељот се под прелиминарно истражување за нивните потенцијални здравствени својства.[9]

Наводи

уреди
 1. Предлошка:ThePlantList
 2. Brickell, Christopher, уред. (2008). The Royal Horticultural Society A-Z Encyclopedia of Garden Plants. United Kingdom: Dorling Kindersley. стр. 550. ISBN 9781405332965.
 3. Verzele, M.; De Keukeleire, D. (1991). Chemistry and analysis of hop and beer bitter acids. New York: Elsevier. ISBN 978-0-444-88165-6.
 4. 4,0 4,1 4,2 Almaguer, Cynthia; Schönberger, Christina; Gastl, Martina; Arendt, Elke K.; Becker, Thomas (September 2014). „Humulus lupulus - a story that begs to be told. A review: Humulus lupulus - a story that begs to be told“. Journal of the Institute of Brewing. doi:10.1002/jib.160. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Almaguer et al 2014“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 5. Jaskula, Barbara; Kafarski, Pawel; Aerts, Guido; De Cooman, Luc (August 2008). „A Kinetic Study on the Isomerization of Hop α-Acids“. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 56 (15): 6408–6415. doi:10.1021/jf8004965. PMID 18598038.
 6. Urban, Jan; Dahlberg, Clinton J.; Carroll, Brian J.; Kaminsky, Werner (28 January 2013). „Absolute Configuration of Beer′s Bitter Compounds“. Angewandte Chemie International Edition. 52 (5): 1553–1555. doi:10.1002/anie.201208450. PMC 3563212. PMID 23239507.
 7. De Keukeleire, Denis (February 2000). „Fundamentals of beer and hop chemistry“. Química Nova. 23 (1): 108–112. doi:10.1590/S0100-40422000000100019.
 8. Page, Jonathan E.; Nagel, Jana (2006). „Biosynthesis of terpenophenolic metabolites in hop and cannabis“. Recent Advances in Phytochemistry. 40. стр. 179–210. doi:10.1016/S0079-9920(06)80042-0. ISBN 9780080451251.
 9. 9,0 9,1 Stevens, Jan F; Page, Jonathan E (May 2004). „Xanthohumol and related prenylflavonoids from hops and beer: to your good health!“. Phytochemistry. 65 (10): 1317–1330. Bibcode:2004PChem..65.1317S. doi:10.1016/j.phytochem.2004.04.025. PMID 15231405. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „:0“ е зададен повеќепати со различна содржина.

Надворешни врски

уреди