Хирокин (месечина)

месечина на Сатурн

Хирокин или Сатурн XLIV е месечина на Сатурн. Неговото откритие било објавено од Скот Шепард, Дејвид Џувит, Јан Клејна и Брајан Марсден на 26 јуни 2006 година, од набљудувањата земени меѓу 12 декември 2004 и 30 април 2006 година.

Хирокин
Откривање
Откриено2004
Ознаки
S/2004 S 19
Орбитални особености [1]
18.437.000 км
Занесување0.333
−931.8 денови
Наклон151.4°
Месечина наСатурн
Физички особености
12,76 ± 0,03 ч[2]
23.5

Хироккин има пречник од околу 8 километри,[3] и кружи околу Сатурн на просечно растојание од 18,168 Mm за 914 дена, при наклон од 153° до еклиптиката (154° до екваторот на Сатурн), во спротивновртечка насока и со ексцентричност од 0,36. За време на четирите набљудувања во март 2013 година, синодскиот вртежен период бил измерен со вселенското летало Касини на приближно 12 часа и 45 минути. Вртежниот период бил подоцна поправен на 12,76 ± 0,03 часа.

Тој бил именуван во април 2007 година, по Хирокин, на џин-жена од нордиската митологија, кој го запловил Хригорни, погребот-брод на Балдр. На латиница првично бил наведен запишан како Hyrokkin, но правописот подоцна бил поправен во Hyrrokkin.

Наводи

уреди
  1. S.S. Sheppard (2019), Moons of Saturn, Carnegie Science, on line
  2. Denk, T.; Mottola, S. (2019). Cassini Observations of Saturn's Irregular Moons (PDF). 50th Lunar and Planetary Science Conference. Lunar and Planetary Institute.
  3. Rehnberg, Morgan (14 август 2015). „Cassini studies backwards-orbiting moon Hyrrokkin“. Space Exploration Network. SEN. Посетено на 22 октомври 2020.

Надворешни врски

уреди