Хипотензија е низок крвен притисок, особено во артериите на системската циркулација.[1] Крвниот притисок е силата со која крвта притиска врз ѕидот на артериите како што срцето ја испумпува. Систолен крвен притисок помал од 90 милиметри живин столб (mm Hg) или дијастолет притисок помал од 60 mm Hg воглавно се смета за хипотензија.[2][3] Сепак, во пракса, крвниот притисок се смета за премногу низок само ако се присутни забележливи симптоми.[4]

Хипотензија
СпецијалностИнтензивна медицина

Наводи

уреди
  1. TheFreeDictionary > hypotension. Citing: The American Heritage Science Dictionary Copyright 2005
  2. „Diseases and Conditions Index – Hypotension“. National Heart Lung and Blood Institute. September 2008. Посетено на September 16, 2008.
  3. Mayo Clinic staff (May 23, 2009). „Low blood pressure (hypotension) — Definition“. MayoClinic.com. Mayo Foundation for Medical Education and Research. Посетено на October 19, 2010.
  4. Mayo Clinic staff (May 23, 2009). „Low blood pressure (hypotension) — Causes“. MayoClinic.com. Mayo Foundation for Medical Education and Research. Посетено на October 19, 2010.

Надворешни врски

уреди
Класификација
П · Р · П
Надворешни извори