Химна на Отоманското Царство

Химна на Отоманското Царство — државна химна на Отоманското Царство.

Како и во многу други монархии на своето време, така и химната на Отоманското Царство не била национална за целата земја до 19 век. Тоа значело дека самата химна оддавала почит на одреден владетел и секој негов наследник имал друга химна, различна од претходната. Но, во 1844 година, по периодот на Танзиматот, официјална химна на царството станала Mecidiye Marşı, како прва национална признаена химна. Првото официјално отоманско знаме, кое во суштина е идентично со денешното турско знаме, исто така било усвоено во тој период.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди