Хелго Зетервал

Хелго Николаус Зетервал, постар правопис Зетервал, (21 ноември 1831–17 март 1907 година) бил шведски архитект и професор на Кралската шведска академија за уметности. Тој бил најпознат по неговите драстични реставрации на цркви и други згради низ Шведска.

Хелго Зетервал, 1901 година
Црквата Оскар Фредрик во Гетеборг била подигната во 1890-тите

Зетервал бил поборник на архитектурата на готската преродба и најчесто се поврзува со неговиот дизајн на плановите за обемна реставрација на катедралата Лунд кон крајот на 19 век.

БиографијаУреди

 
Катедралата Лунд била подложена на обемна реставрација помеѓу 1860-1902 година под раководство на Хелго Зетервал

Зетервал е роден во Лидшепинг во округот Вестра Јеталанд, Шведска. Ја посетувал Кралската шведска академија за ликовни уметности каде студирал под Фредрик Вилхелм Сколандер (1816–1881) и дипломирал во 1860 година. Во 1862 година, тој спровел студиско патување до 1862 година, патувал во Германија, Франција и Италија.

Тој бил началник на управниот одбор на управата на државните згради (Канцеларијата на началникот) од 1882–97 година. Зетервал бил главен архитект во реставрацијата на старите згради и цркви во Шведска во периодот од 1860–1890 година. Меѓу другите комисии, Зетервал ги дизајнирал плановите за реновирање на катедралата Лунд (1860–1902) и катедралата во Упсала (1886–1893). Тој бил назначен за неколку други големи реставрации, вклучувајќи ги катедралата Линкопинг (1877–86), катедралата Скара (1886–94) и катедралата во Упсала (1885–93), како и замокот Калмар (1886–90).

Црквата Оскар Фредрик во Гетеборг била изградена врз основа на плановите нацртани од Хелго Зетервол. Црквата била отворена на 2 април 1893 година и е одличен пример на северноевропската готска преродба. Зетервал бил главниот поборник на готската преродба на архитектурата на црковните згради. Неговото влијание било критикувано за неговите принципи за реставрација. Неговите реставрации честопати не биле наменети да го вратат стариот изглед, туку според Зетервал да ги обноват според идеалите во стилот во кој првично биле изградени.

Личен животУреди

Во 1861 година се оженил со Ајда Ана Кристина Лагергрен. Тој бил татко на архитектот Фолке Зетервал (1862–1955). Тој станал почесен член на Кралската шведска академија за книжевност, историја и антиквитети во 1884 година, а во 1897 година стана член на Кралската шведска академија на науките. Починал во Стокхолм во текот на 1907 година и бил погребан во семејната парцела во Нора бегравнингсплатсен.

Други извориУреди

Надворешни врскиУреди