Хати (месечина) /ˈhɑːti/ or Сатурн XLIII е природен сателит на Сатурн[1]. Неговото откритие беше објавено од Скот С. Шепард
Дејвид К. Џуит
Јан Т. Клејна, Брајан Г. Марсден на 4 мај 2005 година, од набљудувања направени помеѓу 12 декември 2004 и 11 март 2005 година. Хати е со пречник од околу 6 километри и кружи околу Сатурн на просечно растојание од 20.303 Mm за 1080 дена, со наклонетост од 163° до еклиптиката (165° до Сатурн на екватор), во повратна насока и со ексцентричност од 0,291. Во март 2013 година, синодскиот вртежен период беше измерен со Cassini на околу 5,45 ± 0,04 часа.

Хати (месечина)
Хати снимена од вселенското летало Касини во ноември 2015 година
Откривање
ОткривачСкот С. Шепард
Дејвид К. Џуит
Јан Т. Клејна
Брајан Г. Марсден
Откриенодекември 2004
Ознаки
С/2004 С 14
Орбитални особености 
19.856.000 km
Занесеност0.372
−1038.7 денови
Наклон165.8°
Месечина наСатурн
Физички особености
Среден пречник
5+50
30
 km
5,45 ± 0,04 ч
24.4

Ова е најбрзата позната ротација на сите месечини на Сатурн.

Именувана е во април 2007 година по Хати, џиновски волк од нордиската митологија, син на Фенрисулфр и брат близнак на Скол.

Наводи

уреди