Хасково,
Бугарија Бугарија

Хасково

Хасково

Област

Хасковска

Општина

Хасково

Население

74.843
(според 2011[1])

Регистарска ознака

X (BG)
Градоначалник Георги Иванов
Надморска височина 196 м
Портал http://www.haskovo.bg/
Координати: 41° 56′ С, 25° 34′ И

Хасково (бугарски: Хасково) се наоѓа во југоисточниот дел на Бугарија. Градот е административен центар на истоимената општина и на Хасковска област. Недалеку се премините кон Турција и Грција. На териториjaта на Област Хасково минува наjкраткиот пат помеѓу Европа и Азија и Блискиот Исток. Хасково има повеќе од 1000 години историја. Во самиот центар е подигнат спомен-часовник, подигнат во 20 век по повод прославувањето на 1000 години од создавањето на градот.

Религии

уреди

Хасково е град на етничката и религиозна толеранција. Наjраспространета религиja е православното христиjaнство. Дел од населението на градот се Турци и Помаци. Има и мали групи Ерменци и Евреи.

На 8 септември 2004 г. во Хасково е откриена статуата „Св.Богородица“ со коja градот освојува дел од рекордите на Гинис за наjвисок религиозен споменик (32 метри). Таа е и наjголемата статуа на Дева Марија во светот.

Образование

уреди

Галерија

уреди

Наводи

уреди