Франк Јејтс (12 мај 190217 јуни 1994) — еден од пионерите на статистиката.[1][2][3]

Френк Јејтс

Животопис

уреди

Роден на 12 мај 1902 во Манчестер,Англија.Тој бил најстариот од петте деца.Тој го започнал своето математичко образование на приватно училиште и бил поттикнат и бил подучуван од напреден професор по математика. Јејтс добил стипендија за Клифтон колеџ и подоцна му била доделена уште една стипендија на St.Johns колеџ во Кембриџ. Тој предавал математика на краток период , Неколку години подоцна тој отишол во Африка, каде бил дел од Голд Коуст анкета. Неколку години подоцна тој се преселил назад и бил назначен за асистент статистичар на Ротхамстедoвата Експерименталната станица. Кога еден пријател, РА Фишер станал претседател на Универзитетскиот колеџ во Лондон во 1933 година, Јејтс бил назначен за раководител на статистика на Ротхамстед..Со текот на времето тој бил на работа,работел често со Фишер на експериментален дизајн, блок дизајн, теорија на варијанса и оперативни истражувања.

Тој бил одговорен за многу извонредни достигнувања во неговата долга кариера, вклучувајќи ги и шеесет години во Ротхамстед. Тој му помогнал на Роналд Фишер со воспоставувањето на принципите на дизајн на експерименти. Тој во голема мера потпомогнал на РАФ во Втората светска војна.Тој ги убедил владата да спроведе поевтини, но прецизни анкети наместо скапи пописи, и тој ја отворил ерата на статистички компјутери. Објавил голем број на влијателни весници и книги, служел на многу важни комитети и станал претседател на неколку научни општества. Тој станал ентузијаст на електронски компјутери, во 1954 година со добивање на Елиот 401 за Ротхамстед и со тоа придонел за првичниот развој на статистички компјутери. Во 1966 година тој бил награден со Кралскиот медал од Кралското друштво. Тој се повлекол од Ротхамстед во 1968 година и станал виш научен соработник на Кралскиот колеџ. Тој почина во 1994 година, на возраст од 92, во Harpenden.

Публикации

уреди
-Дизајн и анализа на факториел експерименти,
-техничка комуникација бр. 35 од Сојузната биро за почви (1937) (алтернативно припишува на Кралскиот Бирото за науката за почвата).
-Статистички табели за биолошки, земјоделски и медицински истражувања (1938, соавтор Роналд Фишер)
-Земање мостри методи за пописи и анкети (1949)
-Компјутерски програми GENFAC, RGSP, Fitquan

Јејтсова цел

уреди

Пред вршење на анализа Јејтс, податоците треба да бидат подредени во "Јејтс ред". Што е, со оглед к фактори, во колоната KTH се состои од 2 (к - 1) минус знаци (на пример, ниското ниво на фактор) проследено со 2 (k - 1) плус знаци (на пример, високото ниво на фактор) . На пример, за целосна факториел дизајн со три фактори, дизајн матрица е

 ---
 +--
 -+-
 ++-
 --+
 +-+
 -++
 +++

Латински квадрати

уреди

Еден од најголемите придонеси на Франк бил блокот на дизајн.На блок на дизајнот се поставени системи кои им помагаат во експерименталниот дизајн,исто така постојат и многу варијации за специфични задачи. Јејтс најмногу бил познат по развивање 6 x 6 латински квадрати. Во овие квадрати секој број се случува само еднаш во секој ред и колона. Во денешна технологија латинските квадрати се користат во многу посложени форми за испраќање на информации преку интернет со користење на далноводи. Различни честоти се користеле за испраќање на информации. Популарен пример на латински квадрати е математика игра Судоку. Судоку вклучува едно ограничување дека бројот не може да се повторува во ист кош, но и покрај тоа што има исти принципи како латински квадрати.

Анализа на варијанса

уреди
 
Податотека:Analiza.png

Јејтс, исто така, придонел кон проучувањето на анализа на варијанса. Врз основа на оваа теорија, со цел да се учи варијанса, статистичките модели биле собрани заедно со Асоцијативни процедури. Истражувачите потоа ја преземале набљудуванaта варијанса на различни компоненти врз основа на различни објаснувачки променливи.

  • Назначен за заменик-статистичар на Фишер во 1931 година

Образовајќи се во Клифтон -училиште и Кембриџ, Френк Јејтс покажал интерес во математиката и решавањето на проблеми. Почетокот на својата кариера го одбележал како геодет во Голд Коуст, каде што научил за теоријата на најмали квадрати.Овие пресметковни вештини биле од голема вредност, кога тој бил назначен во Ротхамстед како заменик-статистичар за Роналд Фишер во 1931 година. Фишер имал исклучителен геометриски увид, додека Јејтс бил во можност да ги искажеовие алгебарски и пресметковни термини, и тие соработувале на многу значајни проекти во експерименталниот дизајн и статистичкото моделирање. Првото издание на нивните статистички табели се појавиле во 1938 година и сè уште се широко користени. Јејтс ја презел функцијата шеф на статистика откако Фишер заминал од Ротхамстед во 1933 година за да стане професор на Универзитетскиот колеџ во Лондон. Работата за која тој бил најшироко познат бил за него малолетнички проблем, исправка на стандарден тест за споредување на две пропорции познат како хи-квадрат тест.

Првиот компјутер во Ротхамстед

уреди

До 1953 година се појавила потребата за нови ресурси со чија помош тогашната растечка побарувачка за статистички анализи, предводена од Јејтс побарува помош од новородената компјутерска индустрија, како и можноста за појава да се здобијат со Елиот 401, непотребни прототип компјутери изградени од страна на Елиотбраќата. Под негово водство,нови статистички методи биле развиени за искористување на можностите на компјутерите, и тоа доста му помогнало да се најде на Британскиот Компјутерско општество и да стане нејзин прв претседател во 1960 година. Тој бил избран за Ф.Р.С во 1948 година и, исто така, бил како претседател на Кралското статистичко општество и општество Биометриката. Тој го проширил персоналот за дополнително да направи статистички софтвер, да се подготват податоци и да работат на компјутер, за да обезбеди услуга од широк спектар на организации надвор од Ротхамстед. Тука спаѓаат сите земјоделски институти во Велика Британија, а особено проекти од факултетите на универзитетите, од земјите во развој, а и од некои медицински и биолошки организации.

Користена литература

уреди

Наводи

уреди
  1. Finney, D. J. (1995). „Frank Yates. 12 May 1902–17 June 1994“. Biographical Memoirs of Fellows of the Royal Society. 41: 554–573. doi:10.1098/rsbm.1995.0033. JSTOR 770162.
  2. Оконор, Џон Џ.; Робертсон, Едмунд Ф., „Френк Јејтс“, Архив „Историја на математиката“ на MacTutor, Универзитет Сент Ендрус.
  3. Neider, John (1994), „Obituary: Frank Yates: 1902–1994“, The IMS Bulletin, 23 (5): 529–530, Архивирано од изворникот на 2016-03-04, Посетено на 2017-08-30.