Фојничка Река е лева притока на реката Босна во Босна и Херцеговина.[1] Долга е 46 километри, со површина од на басен од 727 км2. Реката е поврзана со реките Железница и Лепеница.

Фојничка Река

Наводи

уреди
  1. Баслер, Ѓуро; Бенац, Алојз (1979). Праисторија на југословенските земји: Неолитско доба. Академија на науките и уметностите на Босна и Херцеговина, Центар за Балканолошки испитувања. Посетено на 20 јули 2011. (бошњачки)

43°59′N 18°11′E / 43.983° СГШ; 18.183° ИГД / 43.983; 18.183