Семрежен форум

мрежно место наменето за дискусии
(Пренасочено од Форум (интернет))

Семрежен форум (наречен и „интернет-форум“ од анг. Internet forum или „веб-форум“ од анг. web forum) — мрежно место за дискусии каде што луѓето може да дискутираат на одредени теми со испраќање на пораки.[1]

Семрежен форум

Се разликува од виртуелни простори за разговор во која пораките се барем привремено архивирани. Исто така, во зависност од нивото на пристап на корисникот или на нагодување на форумот, испратените пораки треба да бидат одобрени од страна на модераторот пред да станат видливи.

Форумите имаат специфичен сет на жаргони поврзани со нив; на пример, еден разговор се нарекува "нишка" или "тема".

Форум е хиерархиски организиран или во дрво структура: форумот може да содржи голем број на подфоруми, од кои секој може да има повеќе теми. Во рамките на темата на форумот, секоја нова дискусија кој почнува се нарекува тема, и може да се одговори од што онолку луѓе кои го сакаат тоа.

Во зависност од поставките на форумот, корисниците може да се анонимни или да се регистрирани на форумот, а потоа потоа да се најават за да праќаат пораки. На повеќето форуми, корисниците не треба да се најават за да ги прочитаат постоечки пораки.

Историја уреди

Модерните форуми потекнуваат од огласна табла и се технолошка еволуцијата на дајл-ап системи на огласна табла.[2][3] Од технолошки аспект, форуми или одбори се семрежни прилози кои управуваат кориснички генерирани содржини.[3][4]

Почетокот на семрежните форуми може да се опише како верзија на поштенски список или група за новости (newsgroup, како што постојат на Usenet); им овозможува на луѓето да праќаат пораки и коментари на други пораки. Подоцнежни случувања се емулирани од различни новински групи или поединечни листи, обезбедување на повеќе од еден форум посветен на одредена тема.

Семрежните форуми се распространети во неколку развиени земји. Јапонија најмногу постира со над два милиони поста на ден на нивните најголеми форуми, 2channel. Кина исто така има многу милиони постови на форуми, како што се Tianya Club.

Форумот врши функција слична на онаа на dial-up систем на огласни табли и Usenet мрежи, кои за првпат беа создадени со почеток во доцните 1970-ти.[2] Early web-based forums date back as far as 1994, with the WIT[5] проект од W3 Консоциумот и почнувајќи од тогаш, биле создадени многу алтернативи.[6] Чувството на виртуелна заедница често се развива околу форумите кои имаат редовни корисници. Технологија, видео игри, спорт, музика, мода, религија и политика се популарни области за теми на форумот, но постојат форуми за огромен број на теми. Семрежен жаргон и макро на слика се популарни низ семрежјето и се во изобилство и широко се користат во семрежните форуми.

Софтверски пакети за форуми се широко достапни на семрежјето и се напишани во различни програмски јазици, како што се PHP, Perl, Јава и ASP. Конфигурација и евиденција на мислења можат да се чуваат во текстуална податотека и или во база. Секој пакет нуди различни одлики, од најосновните, обезбедување на само текстуални работи, до повеќе напредни пакети, нудејќи мултимедијална поддршка и форматирање на код (обично се познати како BBCode). Многу пакети може да се интегрираат лесно во постоечко мрежно место и да им овозможат на посетителите да објават коментари за темите на форумот.

Неколку други мрежни прилози (апликации), како на пример блог софтвер, исто така, вклучуваат форумски одлики. Вордпрес коментари на дното на блог пост дозволиле еден навој на дискусија на кој било даден пост на блогот. Slashcode, од друга страна, е далеку посложена, овозможувајќи целосно дискусии во нишки и инкорпорирање на робустна умереност и мета-умерени системи, како и голем број на опции на профилот на располагање на корисниците на форумот.

Некои самостојни теми на форуми достигнале слава и забележливост како "Јас сум осамен ќе зборува ли некој со мене" тема на MovieCodec.com форуми, што била опишана како "Топ место за дружење на осамени луѓе" од Wired списание.[7]

Структура на форум уреди

Форумот се состои од дрво како директориумска структура. Горниот крај е "Категории". Форумите може да бидат поделени во категории за релевантни дискусии. Под категории се под-форуми и овие под-форуми понатаму може да имаат повеќе под-форуми. Теми (најчесто се нарекуваат теми) се под најниското ниво на под-форуми и овие се места во кои членовите можат да започнат дискусии или мислења. Логично форумите се организирани во конечно множество на генерички теми (обично со една главна тема) управувани и ажурирани од страна на група позната како членови, и управувани од страна на група позната како модератори.[8]

Сите форумите користат еден од трите дисплеј формати.

Секоја од трите основни пораки и одбори за дисплеј формати се: Без нишки/Делумно со нишки/Целосно со нишки што има свои предности и недостатоци. Ако пораките не се поврзани една со друга најдобар е првиот формат. Ако имате порака на тема и повеќе одговори на таа порака на тема вториот формат е најдобар. Ако имате порака на тема и одговори на таа порака на тема, и одговори на пораките, најдобај е третиот формат.[9]

Кориснички групи уреди

Внатрешно, во форуми од западен стил организираат посетители и најавени членови во кориснички групи. Привилегии и права се дадени врз основа на овие групи. Корисникот на форумот автоматскиж се промовира на повеќе привилегирана корисничка група врз основа на критериумите поставени од страна на администраторот.[10] Едно лице кое е член и кое ја гледа темата како затворена може да види кутија која вели дека нема право да поднесе пораки таму, но модераторот, најверојатно, ќе ја види истата кутија со доделен пристап за повеќе од само објавување на пораки.[11]

Нерегистриран корисник на мрежното место е попознат како гостин или посетител. Гостите обично добиваат пристап до сите функции кои не бараат промена на базата на податоци или нарушување на приватноста. Гостин обично може да ја види содржината на форумот или да користи одлики како читај означување, но понекогаш администратор ќе забрани на посетители да го прочитаат нивниот форум како поттик да станат регистрирани членови.[note 1] Лицето кое е многу чест посетител на форумот, дел или дури и темата е наведен како демнач и навиката е наведена како демнење. Регистрираните членови често ќе се сметаат себеси како демначи на одредена локација, кои може да каже дека немаат намера да учествуваат во тој дел, но уживаат во читањето на придонесите.

Модератори уреди

Модераторите се корисници (или вработени) на форумот кои имаат пристап до написи и теми на сите членови со цел за модерирање на дискусијата (слично на арбитража) и исто така одржување на форумот чист (неутрализирање на спем, spambot и сл.)[12] Затоа што тие имаат пристап до сите мислења и теми во нивната област на одговорност, вообичаено е за пријател на сопственикот на мрежното место да биде промовиран до модератор за таква задача. Модератори, исто така, одговораат на корисниците кои се загрижени во врска со форумот, општи прашања, како и одговори на специфични жалби. Тие, исто така, може да направат нешто за да се пружи рака на помош на корисникот кога е потребна.[13] Модератори се може да имаат ранкови: Некои може да се дадеат модераторски привилегии над само одредена тема или дел (наречен "локални"), додека другите (наречени "Глобални" или "супер") може да имаат дозволи за пристап до секаде. Заеднички привилегии на модераторите вклучуваат: бришење, спојување, движење и поделба на мислења и теми, заклучување, преименување, прилепување на теми, банирање, суспендирање, десуспендирање, дозволи, предупредувања на членовите или додавање, уредување, отстранување на анкетите на теми.[14] "Junior Modding", "Backseat Modding" или "Forum copping" можат да се однесуваат негативно на однесувањето на обичните корисници кои се модератори т.е. тон кој ги критикува другите членови.

Во суштина, должност на модераторот е да се справат со ден-за-ден работи на еден форум или одбор, како што важи и за прилив на корисникот придонеси и интеракции. Релативната ефикасност на овој корисник во управување директно влијае на квалитетот на форумот воопшто, својата привлечност и неговата корисност како заедница се меѓусебно корисници.

Модератори, исто така, имаат категории на пример, "Глобални модератори" и само "Модератори". Глобални модератори имаат право до целиот форум, додека модераторите можат да бидат доделени само на под-форумот.[15]

Администратор уреди

Администраторите(кратка форма: "admin") управуваат со техничките детали потребни за водење на некое мрежно место. Како такви, тие може да се промовира (и да има служат) на Членови и Модератори, да управуваат со правила, да создадат делови и под-оддели, како и да вршат какви било операции во база или во базата на резервните податоци итн. Администраторите често дејствуваат како Модератори. Администраторите исто така може да направат најави на форумот или промена на изгледот (познат како кожа) на форумот.[14]

Пост уреди

Пост е кориснички предефинирана порака затворена во еден блок кој содржи детали на корисникот, како и на датумот и времето била поднесена. Членовите обично е дозволено да ги менуваат или бришат своите мислења. Мислењата се содржани во теми каде што се појавуваат како кутии, една по друга. Првиот пост ја започнува темата, тоа може да се нарече TЗ (Темата ја започнал) или ОП (оригиналниот пост). Постови кои следат во темата сè со цел да се продолжи дискусијата за тој пост или да се одговори на други одговори па затоа не е невообичаено дискусиите да излезат од колосек.

На западните форуми, на класичен начин да се покажат лични детали за членот (како што се името и аватар) е на левата страна на постот, во тесна колона од одредена ширина, пост контроли се наоѓаат на десната страна, на дното е главното тело, пред потписот се наоѓа блокот. Во поновите форуми, софтверските имплементации копиран е азискиот стил на прикажување на членовите каде деталите се погоре од постот.

Постовите имаат внатрешен граница обично се мери во карактери. Често е потребно да се има порака со минимална должина од 10 знаци. Секогаш постои горна граница, но тоа е ретко се достигнува - Повеќето форуми имаат 10.000, 20.000, 30.000 или 50.000 карактери.

Повеќето форуми водат сметка за бројот на постови на корисникот. На број на постови е мерека за тоа колку постови има направено одреден корисник.[16] Корисниците со повисок број на постови често се сметаат за пореномирани од корисниците со понизок број на постови. Некои форуми го имаат отстрането броењето на постовите со надеж дека со тоа ќе се намали акцентот на количина врз квалитет на информациите.

Нишки уреди

Нишка (понекогаш се нарекува тема) е збирка на постови, обично се прикажуваат од најстарите до најновите, иако ова типично може да се конфигурира: Опции за од најнов кон најстар и за поглед на нишки (поглед како дрво претставува пологичен одговор за структурата од хронолошкиот редослед) кои можат да бидат достапени. Темата е дефинирана со наслов, дополнителен опис кој може да го резимираме наменет за дискусија, како и отворање на оригиналниот пост (заедничка кратенката ОП, може да значи оригиналниот пост), кое се отвора како дијалог што го прави или што најавата која ја бара оној кој постира. Нишка може да содржи било кој број на постови вклучувајќи повеќе постови од истите членови, дури и ако тие се еден по друг.

Нишката е содржана во форумот и може да има поврзан датум кој е земен како датум на последното мислење (опции да се подредат темте според други критериуми се општо достапни). Кога некој член ќе стави ппост во некоја нишка, тоа ќе скокне на врвот, бидејќи тоа е најновото ажурирање на темата. Слично на тоа, други нишки ќе скокнат пред таа нишка кога тие добиваат постови. Кога некој член остава постови во низата без причина туку за да оди до врвот е познато како судир или bumping. Нишки кои се важни, но ретко добиваат мислења се залепени (или, во некои софтвер, "закачени"). Важна нишка секогаш ќе се појави пред нормалните нишки најчесто во својот дел. "Група на дискусии со нишки" е едноставно било која група на поединци кои го користат форум за десинхронизирани и дискусиони цели со нишки. Групата може или не мора да биде единствениот корисник на форумот.

Популарноста на нишките е измерена со бројот на одговорите на форумите (Вкупно мислења минус еден, отворање пост, повеќето стандардни поставувања на форумот). Некои форуми исто така ги бројат и посетите на форумот. Нишки со достигнат определен број на одговори или определен број на прегледи можат да бидат означени како "значајни нишки" и да бидат прикажани со различна икона во споредба со другите. Оваа икона може да ја издвоите повеќе или да ја нагласи нишката. Ако корисниците на форумот го изгубиле интерес за одредена нишка, таа станува мртова нишка.

 
Нишка (од аспект на модераторот)
 
Forum (од аспект на модераторот)
 
Forum (Приказ на формат со целосни нишки)

Дискусија уреди

Форумите претпочитаат дозволи за отворена и слободна дискусија и често носат де факто стандарди. Најчести теми на форуми вклучуваат прашања, споредби, анкети на мислење, како и дебати. Не се невообичаено глупости или антисоциалено однесување да никне како луѓето го губат трпението, особено ако темата е контроверзна. Неквалитетно разбирање на разликите во вредностите на учесниците е заеднички проблем на сите форуми. Бидејќи одговорите на некоја тема често се формулирани во насока на нечија точка на гледање, обично дискусијата ќе оди малку надвор во неколку насоки како прашање на едни од == Дискусија == Форумите сакаат премиса на отворен и слободен за дискусија и често донесе де факто стандард. Најчести теми на форуми вклучуваат прашања, споредби, анкетите на мислење, како и дебати. Не е невообичаено за глупости или антисоциален однесување да никне како луѓето го губат трпението, особено ако темата е контроверзна. Неквалитетна разбирање на разликите во вредностите на учесниците е заеднички проблем на форуми. Бидејќи одговорите на некоја тема често се формулирани во насока на точка некој на гледање, обично дискусија ќе одат малку надвор во неколку насоки како луѓе прашање важно за едни луѓе а не и за други. Кружна дискусија и двосмисленост во одговори може да се прошири за неколку десетици мислења на крајот завршува кога сите се откажуваат или опсегот на внимание се одвлекува и ги привлече некоја друга интересна тема. Не е невообичаено за дебата да заврши во АД hominem напади.

Обврски на сопственици на форумот и модераторите уреди

Неколку тужби биле најавени против форуми и модераторите, напаѓајќи ги за клевета и штета. Еден неодамнешен случај е scubaboard тужба каде бизнис во Малдиви покренал тужба против scubaboard за именување и клевета во јануари 2010 година.

Во најголем дел, сопствениците на форуми и модераторите во САД се заштитени со Оддел 230 за пристојност на комуникациите, во кој се наведува дека "[N]o услужник или корисник на интерактивни компјутерски услуги треба да се третира како издавач или претседател на какви било информации обезбедени од страна на друг доставувач на содржина. "

Општи одлики уреди

По стандард за да биде семрежен форум, прилогот треба да има способност да ги достави темите и одговорите. Форумскиот софтвер понекогаш може да овозможи категориите или подфоруми. Хронолошкиот преглед од постари до понови обично е поврзан со форумите (од поновите со постарите се поврзани послично на блогови).

Трипкод и капкод уреди

Во трипкод систем, тајна лозинка е додадена на името на корисникот, по сепаратор на карактери (најчесто број на знак). Оваа лозинка, или трипкод, е раздробена во посебен клуч кој се разликува од името со HTML стилови. Трипкодовите не може да бидат лажни, но на некои видови на форуми софтверот што не е сигурен, може да се претпостават. На другите видови, тие можат да бидат откриени со брутален софтвер дизајниран за пребарување на трипкодови како Tripcode Explorer.[17]

Модератори и администратори често си доделуваат капкоди, или трипкоди каде делот од трип се заменува со посебно известување (како на пример "# Администратор"), или капа.

Приватна порака уреди

Приватна порака, или ПП скратено, е пораката испратена од приватните членови на еден или повеќе други членови. Способноста да се испратат т.н. примероци е понекогаш на располагање. При испраќањето на примерок (CC), на корисниците на кои пораката е испратена директно нема да бидат свесни за примателите на примерокот или дури и ако некому му била првично испратена.[example 1]

Приватни пораки обично се користат за лични разговори. Тие, исто така може да се користат со трипкод-порака која се однесува на јавниот пат и може да се подигнат со впишување на трипкод.

Прилог уреди

Прилог може да биде речиси секоја податотека. Кога некој придава податотека кон еден пост тие ја качуваат податотеката на форумскиот опслужувач. Форумите обично имаат многу строги ограничувања на она што може, а што не може да се приложи (меѓу кои и големината на податотеката која е во прашање). Прилози можат да бидат делови од нишка, општествена група, итн

BBCode и HTML уреди

HyperText Markup Language (HTML) понекогаш е дозволен, но обично неговата употреба не се препорачува или кога е дозволено, опширно се филтрира. Системи на модерни огласни табли често целосно го имаат хендикепирано или дозволуваат само администраторите да го користат, како што се овозможува на секое нормално пристапно ниво кое се смета за безбедносен ризик поради високата стапка на XSS слабости. Кога HTML е исклучен Bulletin Board Код (BBCode-от) е најчесто користена алтернатива. BBCode-от обично се состои од тагови, слични со HTML само наместо на < и > името на тагот е заградено со (значи: [ и ]). Најчесто [i] се користи за закосени букви, [b] се користи за масни букви, [u] за подвлечен текст, [color="value"] за боја и [list] за листи, како и [img] за слики и [url] за линкови.

Следново е пример со BBCode: [b]Ова[/b] е [i]умен[/i] [b][i]текст[/i][/b] кога текстот се гледа, кодот се рендерира во HTML и ќе изгледа вака: Ова е умен текст.

Многу форумски пакети нудат начини да создадете сопствени BBCodes, или BBcodes кои не се вградени во пакети, каде што е оставено на администраторот да одлучува да создаде комплексни BBCodes за да се овозможи користење на функциите JavaScript или IFRAME во постовите, на пример директно вградување на YouTube или Google видео заедно со гледачот во еден пост.

Икони уреди

Икона или насмевка е симбол или комбинација на симболи кои се користат за да се пренесе емоционална содржина во писмена форма. Форумтеи спроведуваат систем преку кој некои од текстуалните репрезентации на емоции (на пр xD, : P) се извршени како мала слика. Во зависност од дел на светот од каде темата на форумот потекнува (бидејќи повеќето форуми се меѓународни) смешковците може да се заменат со други форми на слични графика. (пр. *(^O^)*, (^-^)b), или дури и со текст помеѓу симболите (пр. :blink:, :idea:).

Анкета уреди

Повеќето форуми спроведуваат анкета како систем за теми. Повеќето имплементации овозможуваат еден избор или мулти-избор (понекогаш ограничени на одреден број) при изборот на опции, како и приватни или јавни прикази на гласачите. Анкетите може да се постават да истекуваат по одреден датум или во некои случаи по број на денови од неговото создавање. Членови гласаат на избори и статистика ќе се прикаже графички.

RSS и ATOM уреди

RSS и ATOM овозможуваат минималистички начин на пријавување на форумот. Заеднички имплементации овозможуваат RSS канали ги листаат само последните неколку теми обновени на форумот или последните пораки во нишка.

Правила и политики на форуми уреди

Форумите се регулирани од збир на поединци, колективно наречени вработени, составени од администратори и модератори кои се одговорни за концепција на форумите, техничко одржување и политики (создавање и спроведување). Повеќето форуми имаат список на правила со детали за желбите, цели и упатства на творците на форуми. Таму обично има исто така и ЧПП дел кој ги содржи основните информации за нови членови и луѓе кои сè уште не се запознаени со употребата и принципите на еден форум (општо прилагодено за одредени форумски софтвери).

Правила на форуми обично се однесуваат на целото корисничко тело и често имаат дефиниција за исклучоци, најчесто означување на дел како исклучок. На пример, во ИТ форум секоја дискусија во врска со нешто, што нема врска со компјутерски програмски јазици може да биде против правилата, со исклучок на секцијата за општи теми.

Трол уреди

Форумски тролови се корисници кои постојано и намерно ги прекршуваат нет етикетите утврдени за онлајн заедницата, објавуваат проблеми пишуваат пораки надвор од темата како мамки или ги вознемируваат корисниците да реагираат, а со тоа го тестираат трпението на персоналот на форумот. Нивното провокативно однесување потенцијално може да започне семрежни војни или други нарушувања. Одговарајќи на провокациите на тролови е попозната како "хранење на трол и е генерално обесхрабрено, бидејќи може да ги охрабри на таквото однесување.

Спамови уреди

Форумските спамови претставуваат прекршување на netiquette, каде што корисниците го повторуваат истиот збор или фраза одново и одново, но се разликуваат од повеќето објавувања во кои спам е обично намерен чин кој понекогаш има малициозни намери. Ова е заедничка трол техника. Исто така може да биде традиционален спем, неплатен маркетинг со што се прекршуваат правилата на форумот. Спамери користат голем број на нелегални техники за да објавуваат свои спамови, вклучувајќи ја и употребата на botnets.

Некои форуми сметаат дека постојат и концизни, коментарски-ориентирани спам постови, како на пример Ви благодариме, кул или ми се допаѓа.

Регистрација и анонимност уреди

Во Соединетите Американски Држави и во некои делови од Европа, повеќето семрежни форуми бараат регистрација на корисникот за да тој може да објавува содржина. Регистрираните корисници на мрежното место се наречени членови и можат да праќаат електронски пораки преку прилогот. Процесот на регистрација подразбира верифицирање на возраста на корисникот, проследена со декларацијата на условите на користење, како и побарување на согласност за искажаните услови.[18][19][20] Потоа, ако е се во ред, на кандидатот му е проложен образец за пополнување кој во најмала рака бара впишување на: корисничко име, лозинка (password), Е-пошта и заврка на CAPTCHA-код.

Додека едноставното пополнување на регистрациониот образец е обично доволно за да се произведе корисничка сметка (account), етикетата за статус неактивен е обично дадена по дифолт сè додека регистрираниот не ја потврди е-поштата која што навистина му припаѓа. Сè до тој момент, регистрираниот може да се пријави на својата нова корисничка сметка, но притоа не може да го користи форумот за комуникација.

Споредба со други семрежни прилози уреди

Електронски мејлинг листи: Главната разлика помеѓу форуми и електронски мејлинг-листи е дека мејлинг-листите автоматски се испорачуваат нови пораки на претплатникот, а форумите бараат читателот да го посети мрежното место и да проверува за нови постови. Поради тоа што членовите може да пропуштат одговори кај теми за кои се заинтересирани, многу современи форуми нудат функција за известување по е-пошта, при што членовите можат да изберат да бидат известени за нови пораки во нишките. Википедија: За разлика од конвенционалните форуми, на оригиналните викија дозволено е сите корисници да ги уредувате сите содржини (вклучувајќи едни со други пораки). Ова ниво на манипулација со содржината е резервирано за модераторите или администраторите на повеќето форуми. Вики исто така, овозможи создавање на други содржини надвор од разговорна страница. Од друга страна, блогови и генерички се управувани со содржински системи кои имаат тенденција да заглават до точка каде што само неколку избираат корисници кои можат да објавуваат блогови, иако многу им овозможат на другите корисници да коментираат на нив. Разговор соба или инстант пораки: Форум се разликува од разговори и инстант пораки во кои учесниците на форумот не треба да бидат онлајн истовремено за да примаат или испраќаат пораки. Пораки испратени на форумот се јавно достапни за некое време дури и ако е затворена нишката на форум или темата, што е невообичаено во виртуелни простории за разговор кои се одржувани од чести активности.

Разгледај уреди

Белешки уреди

 1. read marking is the process through which a thread, post, or forum that has been viewed is distinguished from those that have not. The function is usually automatic with the addition of controls, like Mark All etc.

Примери уреди

 1. Presuming someone is sending a private message and has the ability to send carbon copies: If someone fills the recipient field with "John" and "Tom", and the carbon copy field with "Gordon". John will know Tom got the message. Tom knows John got the message. But, both Tom and John have no clue that Gordon got the message as well.

Наводи уреди

 1. „vBulletin Community Forum - FAQ: What is a bulletin board?“. vBulletin.com. Посетено на 2008-09-01. A bulletin board is an online discussion site. It is sometimes also called a 'board' or 'forum'. It May contain several categories, consisting of sub-forums, threads and individual posts
 2. 2,0 2,1 „What is an "Internet forum"? (video entry by Ethan Feerst and Dylan Stewart group)“. Посетено на 2008-11-04.
 3. 3,0 3,1 „Glossary Of Technical Terms“. Green Web Design. Архивирано од изворникот на 2008-05-07. Посетено на 2008-04-28.
 4. „Brevard User's Group - Technical Glossary“. Brevard User's Group. Архивирано од изворникот на 2008-04-21. Посетено на 2008-04-28.
 5. „WIT - WWW Interactive Talk“. W3 Consortium. Посетено на 1995-05. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
 6. „Forum Software Timeline 1994 - 2010“. Forum Software Reviews. Посетено на 2010-12-24.
 7. wired.com
 8. „Debate tools“. LessWrong. Посетено на 2011-03-31.
 9. „Non-Threaded vs Semi-Threaded vs Threaded Formats - BulletinBoards.com“. BulletinBoards.com. Посетено на 2010-05-27.
 10. „Message Board Features - Website Toolbox“. Website Toolbox. Посетено на 2009-07-12.
 11. „vBulletin Manual: User Groups and Permissions“. vBulletin. Посетено на 2008-11-04.
 12. „Administrator seeking moderators to control spam abuse“. ddforums.com. Архивирано од изворникот на 2010-05-07. Посетено на 2010-04-20.
 13. „Chelsea FC Forums New Signings“. chelseafcforums.com. Архивирано од изворникот на 2011-09-01. Посетено на 2011-08-29.
 14. 14,0 14,1 „vBulletin FAQ: Moderators and Administrators“. vBulletin.com. Посетено на 2008-09-14.
 15. Categories of moderators, moderators can be global moderators who has rights for the complete forum and only specific to a sub-forum.
 16. „Postcount Information“. TechnoFyed.com. Архивирано од изворникот на 2016-03-04. Посетено на 2009-11-11.
 17. „Tripcode Explorer - Hurr Network“. Hurrchan/Courtney Wade. Архивирано од изворникот на 2010-08-25. Посетено на 2010-08-22.
 18. Community forum - FAQ: Registration" Преземено на 2009-03-17]
 19. Community forum - FAQ: Registration" Преземено на 2009-03-17]
 20. Community forum - FAQ: Registration" Преземено на 2009-03-17]

Поврзано уреди