Фирстенберг-Пирглиц

Фирстенберг-Пирглиц (германски: Fürstenberg-Pürglitz) — династија на благородничко семејство од југозападниот дел на денешната сојузна покраина Баден-Виртемберг, Германија, која го имала своето седиште во замокот Кршивоклат (германски: Pürglitz) во Бохемија, денешна Чешка. Фирстенберг-Пирглиц се појавила со поделба на Фирстенберг-Фирстенберг во 1762 година и го добила Фирстенберг-Фирстенберг во 1804 година. По 1804 година, кнезовите ја користеле титулата кнез на Фирстенберг. Фирстенберг-Пирглиц била медијатизирана кон Австрија, Баден, Хоенцолерн-Зигмаринген и Виртемберг во 1806 година.

Кнезови на Фирстенберг-Пирглиц (1762-1806)[1]Уреди

 • Карл Боромојс Егон I (1762-1787)
  • Филип Марија Нериус (1787-1790)
   • Карл Габриел Марија (1790-1799)
  • Карл Јозеф Алојс (1760-1799)
   • Карл Егон II (1799-1804)

Медијатизирани кнезови на Фирстенберг (1806-денес)[2]Уреди

 • Карл Егон II (1806-1854)
  • Карл Егон III (1854-1892)
   • Карл Егон IV (1892-1896)
  • Максимилијан Егон I (1822-1873)
   • Максимилијан Егон II (1896-1941)
    • Карл Егон V (1941-1973)
    • Максимилијан Егон (1896-1959)
     • Јоахим Егон (1973-2002)
      • Хајнрих (престолонаследник)
       • Кристијан
       • Антониј
      • Карл Егон
      • Јоханес
       • Винченц
       • Лудвиг
       • Јохан Кристијан
     • Фридрих Максимилијан (1926-1969)
      • Максимилијан
       • Фридрих Гец[3]

НаводиУреди