Виртемберг

историска област во Германија

Виртемберг (германски: Württemberg) — историско-географска област во Германија која приближно се совпаѓа со културно-јазичното подрачје на Швабија. Заедно со традиционалните области Баден и Хоенцолерн денес ја сочинуваат сојузната покраина Баден-Виртемберг.

Виртемберг во периодот од 1810 до 1945 г.

Историја

уреди

Областа првобитно била во состав на Војводството Швабија. Подоцнежните историски периоди можат да се поделат вака:

По Втората светска војна, областа е поделена на Виртемберг-Баден и Виртемберг-Хоенцолерн поради различните окупациски зони на САД и Франција. Во 1952 г. е ставена во сојузната покраина Баден-Виртемберг. Градот Штутгарт, како историска престолнина на Виртемберг, станал главен град на денешната сојузна покраина.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Das Königreich Württemberg, eine Beschreibung nach Kreisen, Oberämtern und Gemeinden (Stuttgart, 1904)

Надворешни врски

уреди