Фирстенберг-Вајтра

Фирстенберг-Вајтра (германски: Fürstenberg-Weitra) — гранка на грофовите Фирстенберг во југозападниот дел на денешната сојузна покраина Баден-Виртемберг, Германија, со седиште во Бохемија, денешна Чешка. Фирстенберг-Вајтра се појавила со поделба на Фирстенберг-Штилинген и била поделена помеѓу самата себе и Фирстенберг-Тајковиц во 1759 година. Фирстенберг-Вајтра била медијатизирана кон Австрија во 1806 година.

Грофови на Фирстенберг-Вајтра (1709-1806)Уреди

  • Лудвиг Август Егон (1709-1759)
  • Јоахим Егон (1759-1806)