Фирстенберг-Тајковиц

Фирстенберг-Тајковиц (германски: Fürstenberg-Taikowitz) — гранка на династијата Фирстенберг во југозападниот дел на денешната сојузна покраина Баден-Виртемберг, Германија, со седиште во Моравија, денешна Чешка. Фирстенберг-Тајковиц била создадена со поделба на Фирстенберг-Вајтра, а била медијатизирана кон Австрија во 1806 година.

Грофови на Фирстенберг-Тајковиц (1759-1806)Уреди

  • Фридрих Јозеф Максимилијан Август (1759-1806)