Филис Чин (англиски: Phyllis Chinn; родена Цвајг, р. 26 септември 1941) е американска математичарка, која е професор по математика, женски студии и наставна подготовка на Државниот универзитет Хамболт во Калифорнија. Нејзините публикации се однесуваат на теоријата на графиците, математичкото образование и историјата на жените во математиката.[1]

Образование и кариераУреди

Чин е родена во Рочестер, Њујорк, а дипломирала во 1962 година на Универзитетот Брендис.[1] Докторирала во 1969 година, на Универзитетот во Калифорнија, Санта Барбара, со дисертација за графички изоморфизам, под надзор на Пол Кели.[1][2] Таа предавала на Државниот Колеџ Таусон, на училиштето за обука на наставници во Мериленд, од 1969 до 1975 година, а во 1974 година таму добила канцеларија, пред да се пресели во округот Хамболт.[1] Во времето кога се приклучила на Државниот факултет во Хамболт, таа била првиот женски професор по математика таму; единствениот друг женски професор по науки бил биолог.[3]

Во 1997 година станала претседател на одделот за математика во Хамболт.[4]

ПридонесиУреди

Чин има напишано многу цитирана работа во врска со пропусниот опсег на графикот,[5] доминантните множества,[6] како и пропусниот опсег.[3][7]

Чин е исто така страствен жонглер,[3] а основала и клуб за жонглирање во Државата Хамболт во 1980-тите години.[8]

ПризнанијаУреди

Универзитетот Хамболт ја именувала Чин за извонреден професор за 1988-1989 година.[9] Таа била добитник на наградата Луис Хеј, за придонеси во образование по математика, дадено од страна на Здружението за математичарки, за нејзината работа во подобрувањето на образованието по математика, на средно и високо училишно ниво, како и во охрабрувањето на младите жени да станат математичарки.[3]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Curriculum vitae Архивирано на 3 јануари 2019 г., retrieved 2015-01-17.
  2. Филис Чин at the Mathematics Genealogy Project
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Twentieth Annual Louise Hay Award, Association for Women in Mathematics, retrieved 2015-01-17.
  4. „Class Notes“, Brandeis Review, том 18 no. 1, стр. 58, 1997
  5. Chinn, P. Z.; Chvátalová, J.; Dewdney, A. K.; Gibbs, N. E. (1982), „The bandwidth problem for graphs and matrices—a survey“, Journal of Graph Theory, 6 (3): 223–254, doi:10.1002/jgt.3190060302, MR 0666794.
  6. Brigham, Robert C.; Chinn, Phyllis Z.; Dutton, Ronald D. (1988), „Vertex domination-critical graphs“, Networks, 18 (3): 173–179, doi:10.1002/net.3230180304, MR 0953920.
  7. Chinn, P. Z.; Erdős, P.; Chung, F. R. K.; Graham, R. L. (1981), „On the bandwidths of a graph and its complement“, The theory and applications of graphs (Kalamazoo, Mich., 1980), Wiley, New York, стр. 243–253, MR 0634530.
  8. Tahja, Katy M. (2010), Humboldt State University, Campus History, Arcadia Publishing, стр. 119, ISBN 9780738580159.
  9. „Class Notes“, Brandeis Review, том 9 no. 1, стр. 57, Winter 1989–1990

Надворешни врскиУреди