Рочестер (англиски: Rochester) е град во американската држава Њујорк. Градот има најголемиот економија во Њујорк после Њујорк Сити. Овој град според статистиките во 2006 година, има 208 123 жители, што го прави трети град во Њујорк, и 98-ти град по број на жители во САД.

Рочестер, Њујорк