Филип Рикер

американски дипломат

Филип Томас Рикер (на англиски: Philip Thomas Reeker; роден на 19 јануари 1965 г. во Пенсилванија, САД) — американски дипломат. Рикер бил амбасадор на САД во Република Македонија од 2008 до 2011 година. Од март 2019 година, тој е вршител на должноста помошник државен секретар во Бирото за европски и евроазиски прашања.

Официјален портрет на Филип Рикер

Во 1990-тите години, Рикер работел како помошник службеник за информации во Будимпешта, Унгарија (1993-1996) и службеник за јавни работи во Скопје, Македонија (1997-1999), и на кратко како директор за односи со печатот во Стејт департментот од 1999 до 2000 година. Рикер бил портпарол на Кристофер Хил, тогашен амбасадор на САД во Македонија, кој бил специјален пратеник за Косово во 1998 и 1999 година.[1] Од 2000 до 2003 година, Рикер работел во Бирото за јавни работи како заменик-портпарол и заменик помошник секретар. Тој ја добил наградата за извонредност во јавната дипломатија „Едвард Р. Мароу“ во 2003 година. Во 2003 и 2004 година, тој патувал во САД и во странство како портпарол на Стејт департментот, држејќи говори и давајќи интервјуа во врска со дипломатијата и надворешната политика на САД.[2] Од 2004 до 2007 година, тој бил заменик шеф на мисијата во Будимпешта, Унгарија. Во 2007 година, Рикер бил префрлен во амбасадата на САД во Ирак, каде што работел како советник на амбасадорот за јавни работи.

Филип Рикер бил номиниран за амбасадор на САД во Република Македонија од страна на претседателот на САД Џорџ В. Буш. Тој бил потврден од американскиот Сенат и станал петтиот амбасадор на САД во Македонија на 29 септември 2008 година, доаѓајќи на местото на Џилијан Миловановиќ. Рикер бил американски амбасадор во Македонија до 15 јули 2011 година. На неговото место дошол Пол Д. Волерс. Во август 2011 година, Рикер станал заменик помошник државен секретар за европски и евроазиски прашања и бил одговорен за односите на САД со Албанија и поранешните југословенски републики, освен Словенија.[2] Во 2014 година, тој бил назначен за генерален конзул на САД во Милан, Италија. Од 2017 година, Рикер работел во Европската команда на САД, воено заповедништво на Одделот за одбрана на САД со седиште во Штутгарт, Германија, и учествувал во програмата POLAD (Foreign Policy Advisor Program).

Во отсуство на постојан функционер, Рикер е вршител на должноста помошник државен секретар за европски и евроазиски прашања од март 2019 година, предводејќи го Бирото за европски и евроазиски прашања задолжено за спроведување на американската надворешна политика во Европа и Евроазија и за советување на заменик-секретарот за политички прашања за прашања поврзани со дипломатските мисии во тие региони.

Рикер дипломирал на Универзитетот Јејл во 1986 година и магистрирал на Школата за глобален менаџмент „Тандерберд“ во Аризона во 1991 година. Тој ги поминал средношколските години во Австралија. Покрај англискиот како мајчин јазик, Рикер го познава и македонскиот и други јазици.[3]

НаводиУреди

  1. „U.S. Consul General | Milan, Italy - Consulate General of the United States“. web.archive.org. 20 септември 2015. Посетено на 26 мај 2021.
  2. 2,0 2,1 „Reeker, Philip T.“. web.archive.org. 23 февруари 2013. Посетено на 26 мај 2021.
  3. „Philip T. Reeker“. United States Department of State (англиски). Посетено на 26 мај 2021.