Фидија

Грчки скулптор, сликар и архитект

Фидија бил старогрчки вајар.

Животопис

уреди

Дела

уреди

Најпознато дело на Фидија е кипот на Зевс во храмот во Олимпија, изработен од злато и од слонова коска. Според пишувањето на Паузанија, кога го завршил кипот, Фидија го прашал богот дали е задоволен од сработеното, а Зевс удрил со гром во подот на храмот, осветлувајќи го кипот со небесен оган.[1]

Наводи

уреди
  1. Јован Дучић, Благо Цара Радована (друго издање). Београд: Laguna, 2018, стр. 372-373.