Ферокактуси
Сивкаст кактус
Научна класификација
Царство: растенија
Нерангирано: скриеносеменици
Нерангирано: евдикоти
Нерангирано: јадрени евдикоти
Ред: каранфиловидни
Семејство: кактуси
Потсемејство: кактусовидни
Племе: кактусовидни
Род: ферокактуси
Бритон & Роус[1]
видови

види текстот

Синоними

Bisnaga Оркут
Brittonia C.A.Armstr.[1]

Ферокактусите (Ferocactus) се вид на кактусовидни кактуси. Тие се често во облик на буре, со долги боцки и мали цветови. Има околу 30 видови на ферокактуси. Овие кактуси може да се најдат во југозападни САД и северозападно Мексико.

Опис уреди

Младите примероци се столбести, но како што растат тие стануваат налик на буре. Повеќето видови се самостојни. Цветовите се розови, жолти или виолетови.

Живеалиште уреди

Овие кактуси се пустински и може да се справат со благо смрзнување и екстремни горештини. Често се наоѓаат во топли предели. Често се наоѓаат на места каде нема многу вода, не се акумилира водата и не е редовна влагата.

Одгледување уреди

При контролирано одгледување, овие кактуси сакаат многу светлина, малку вода и добра дренажа. Тие се популарно како домашни украсни растенија. Не толерираат смрзнувачки температури, што може да резултира со нивно жолтеење, венеење и изумирање.

Екологија уреди

Повеќето од овие кактуси имаат добра хармонија со мравките и нивните колонии.

Видови уреди

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 „Genus: Ferocactus Britton & Rose“. Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture. 2004-02-13. Архивирано од изворникот на 2012-10-09. Посетено на 2010-11-14.
  2. 2,0 2,1 „GRIN Species Records of Ferocactus. Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture. Архивирано од изворникот на 2012-07-30. Посетено на 2010-11-14.
  3. Ferocactus. Обединет таксономски информативен систем. Посетено на 2010-11-14. (англиски)

Надворешни врски уреди