Улрика Елеонора од Данска

Улрика Елеонора од Данска и Норвешка (11 септември 1656 - 26 јули 1693) била кралица на Шведска како сопруга на кралот Карл XI .

Улрика Елеонора од Данска

Името Улрике е данска верзија на името; на шведски ја нарекуваат Ulrika Eleonora den äldre (англиски: Ulrica Eleanor the Elder ), за да ја разликуваат од нејзината ќерка, идната кралица.

Живот уреди

Ран живот и брак уреди

 
Улрика Елеонора како принцеза на Данска портретирана од Пјер Сињак

Улрика Елеонора била ќерка на данскиот крал Фредерик III и неговата сопруга, кралицата Софи Амалија од Бранзвик-Линебург . Таа добила строго воспитување под надзор на нејзината мајка. Ја учеле неколку различни јазици и наводно била добар ученик по цртање и сликање.[1]

Во 1675 година била свршена за шведскиот крал Карл XI . Целта на спарувањето, од шведска гледна точка, била да се спречи Данска да склучи сојуз со непријателите на Шведска.[1] Нејзиниот брат, кралот на Данска, не бил воодушевен од парот, но одлуката и ја препуштил на нејзината мајка, која многу сакала да ја доврши бидејќи на Улрика ќе и дал статус на кралица.[1] Свршувачката била објавена на 13 јули 1675 година.

За време на сканската војна меѓу Данска и Шведска во 1675-1679 година, таа била охрабрена да ја прекине свршувачката. Нејзиниот брат Кралот и го скршил во 1676 година, но таа самата продолжила да се смета себеси за свршена. Таа била сметана за можна невеста од принцот од Оринџ во 1676 година, а потоа и од Леополд I, светиот римски цар, но таа одбила поинаков натпревар. За време на војната, таа се здобила со репутација на лојалност кон нејзината идна матична земја покажувајќи љубезност кон шведските затвореници: го заложила својот накит, дури и нејзиниот свршенички прстен, за да купи храна, осе и лекови за шведските воени затвореници. Таа, исто така, одбила да учествува на прославите организирани во чест на данските победи над Шведска.

За време на мировните преговори меѓу Шведска и Данска во 1679 година, бракот меѓу неа и Карл XI бил на дневен ред и ратификуван на 26 септември 1679 година. Брачниот договор бил потпишан на 6 февруари 1680 година, а кога шведскиот претставник Јохан Герансон Гиленстиерна се вратил во Шведска, тој ја придружил во Шведска при неговото враќање дома. За време на една од прославите во чест на нејзиниот брак, на ноќното небо со огномет било испишано нејзиното име и името на младоженецот. Еден од гледачите истакнал дека лицето чие име прв изумрело е тој што прв требало да умре. Кога нејзиното име прво излегло, таа изјавила дека се надева дека навистина ќе биде така, бидејќи не можела да поднесе да го надживее својот брачен другар.[2]

Улрика Елеонора била популарна во Данска поради нејзината добротворна организација. Кога заминала за Шведска, нејзиниот брат Кристијан V се простил во Фредериксборг, при што ѝ го вратил накитот што го заложила во корист на шведските воени заробеници, вклучувајќи го и нејзиниот свршенички прстен. Кога се збогувала со него, таа рекла дека не мисли дека никогаш повеќе ќе го види, но: „Бидејќи сега ме сметаат за пион на мирот меѓу Данска и Шведска, го молам Бога за милост да исполни таква славна посветеност; така што моето однесување може да придонесе да се искорени сето непријателство меѓу овие двајца луѓе и наместо тоа засекогаш да ги обедини во пријателство“.[2]

Во Хелсингор, каде што се простила со мајка си и сестрите, таа им се заблагодарила на Данците за нивните проштални честитки со зборовите:

"Ви благодарам! Од срце ви благодарам! Нека ме паметат некогаш во Данска со истата нежност, и Господ нека ми даде благодат да живеам така, што до последното разделување [смртта] да ме следи истата љубов од моите поданици!“ [3]

Животот како кралица уреди

 
Улрика Елеонора од Дејвид Клокер Еренстрал 1686 година

Улрика Елеонора пристигнала во Хелсингборг во Шведска на 4 мај 1680 година, каде што била пречекана со канонски поздрав и кралицата Давагер, шведскиот двор и локалната аристократија. Два дена подоцна, таа го запознала и се омажила за Чарлс во Скоторп Манор на 6 мај 1680 година. Свадбата била избрзана и релативно едноставна афера во присуство на тесен круг дворјани. Причината за тоа била тоа што кралот, кој во тоа време бил во напнати односи со Франција, сакал да го избегне присуството на францускиот амбасадор Феукиер и тоа можел да го стори само ако времето и местото на церемонијата можеле да се чуваат доволно долго во тајност. за да биде невозможно да присуствува амбасадорот. Церемонијата требало официјално да се одржи во Халмштад, а Улрика Елеонора требало само да ја помине ноќта во Скоторп на пат таму, но кога пристигнала, наместо тоа, таа набрзина се омажила. На 25 ноември 1680 година, таа била крунисана за кралица во Сторкиркан во Стокхолм.

Првично, Карл XI бил разочаран од нејзиниот изглед и го прашал Јохан Гиленстиерна дали не можел да биде избрана поубава сопруга, на што му бил даден одговорот: „Вашето височество ќе види дека во неа има ангел“.[3] Улрика Елеонора била опишана како религиозна, трпелива, блага и добротворна, умерено убава и со едноставно достоинство. Таа била примена со ентузијазам во јавноста, бидејќи на неа се гледало како на надеж и симбол на траен мир. Нејзината популарност била зголемена поради нејзините лични заслуги. Таа оставила поволен впечаток на храброст пред нејзиното пристигнување во Стокхолм, кога поминалаа извесно време во кралските резиденции надвор од градот, чекајќи го нејзиното официјално влегување во главниот град и крунисувањето. Патувајќи по Маларен помеѓу Кепинг и Кунгсор, бродот Каролус удрил во карпа и речиси потонал. Таа во оваа прилика ја смирила паниката велејќи: „Бидете мирни, не плачете така! Ако умреме, тоа ќе биде Божја волја и нека биде Божјата волја!“ [3]

Улрика Елеонора, исто така, брзо станала популарна со тоа што веднаш ја испратила речиси целата нејзина данска придружба назад во Данска, изјавувајќи дека повеќе не и треба ништо од Данска и дека нејзиниот сопруг и неговите министри ќе се грижат за неа. Карл XI ѝ обезбедил сопствен двор и голем додаток од нејзините имоти. Данскиот амбасадор Јенс Јуел (дипломат), кој бил испратен да ги обезбеди нејзините лични интереси, протестирал против нејзиното инсистирање да одбие се што може да биде во нејзина корист. Таа навистина прифатила да ѝ дадат свој двор, иако коментирала дека би била среќна само да го дели домот на кралот, но таа самата презела иницијатива да се откаже од правото да ја контролира сопствената економија, откажувајќи се од администрацијата на нејзината довери на службениците на монархот. Кога Јуел се побунил дека отишла премногу далеку во нејзината желба да се покаже покорна и дека го отстапува своето право на независност, таа одговорила: „Како што не сакам ништо друго освен она што е исправно и правилно, кралот и неговите службените лица никогаш не би можеле да го одбијат тоа што го барам од нив без да го оштетат сопственото име. Понатаму, се надевам дека ова мое уживање ќе ги олесни понатамошните преговори со Данска“,[2] и на ова, Јуел не можел да протестира.

 
Смртта на принцот Улрик во 1685 година, насликана од Дејвид Клокер Еренстрал

На кралскиот двор, Улрика Елеонора била ставена во сенката на нејзината свекрва. Додека недовербата меѓу Данска и Шведска предизвикана од Сканската војна траела, Хедвиг Елеонора и владата на Шведска не биле приемчиви на идејата на синот да се ожени со данска принцеза. Иако неговиот брак бил опишан како среќен, Карл XI продолжил да ја става својата мајка пред неговата сопруга. Свекрвата на Улрика Елеонора никогаш сосема не и ја предала функцијата кралица на својата снаа. По пристигнувањето на Улрика Елеонора во Хелсингборг, нејзината свекрва и го понудила најистакнатото место во кочијата при нивното заминување од пристаништето, но Улрика Елеонора наместо тоа инсистирала да го заземе најскромното место. После ова, нејзината свекрва продолжила да го монополизира првото место во ранг во сите прилики, како што се ставајќи се покрај кралот Карл XI на масата и на приемите и шетајќи покрај него во процесија, оставајќи го второто најдобро место до Улрика Елеонора.[2] Самиот крал, навикнат секогаш да се однесува со својата мајка со послушност и почит, се приспособил на тоа.[2] Кралот секогаш ја нарекувал Улрика Елеонора како „Мојата сопруга“, а на неговата мајка како „Кралицата“; прво и оддавал почит на мајка си и второ на сопругата.[2] Имајќи го предвид ова, странските амбасадори секогаш ја посетувале прво Хедвиг Елеонора, а потоа и Улрика Елеонора кога му оддавале почит на кралското семејство.[2] Ова било негувано од круговите на судот кои го фаворизирале сојузот меѓу Шведска и Холштајн-Готорп против Данска и укажале на фактот дека во Данска, мајката на Улрика Елеонора, исто така, се ставила пред онаа на нејзината снаа, и исто така дека Хедвиг Елеонора не била само кралицата Давагер туку и поранешен регент .[2]

Ова создало одредена тензија меѓу неа и нејзината свекрва, но никогаш немало отворен конфликт.[3] Меѓутоа, во јули 1686 година, Улрика Елеонора го напуштила Стокхолм кога Карл XI ја посетувал земјата и се сместила во замокот Упсала во Упсала со кралските деца и нејзиниот сопствен двор, изјавувајќи дека ќе биде таму не само за лето. Причината всушност била нејзиното незадоволство поради односот помеѓу нејзиниот сопруг и свекрвата.[2] Во меѓувреме, нејзиниот сопруг патувал низ земјата со неговата мајка. Во август ја посетиле и неуспешно се обиделе да ја убедат да се врати во Стокхолм.[2] По посетата на нејзината свекрва сама во септември, таа конечно се вратила. Подоцна истата година, таа стапила во контакт со епископот Самуел Вирениј и го замолила да дејствува како посредник и да му наложи на кралот официјално да каже какви грешки можела да направи.[2] Сепак, ништо повеќе не се знае за овој конфликт. Улрика Елеонора навистина прифатила дека рангот на нејзината свекрва е ставен пред неа, но изјавила дека не и се допаѓа што тоа значи дека и нејзините дворјани биле рангирани под оние на нејзината свекрва.[2] Нејзиниот приватен семеен живот со сопругот и децата бил опишан како среќен. Нејзиниот сопруг никогаш не ѝ бил неверен. На својата смртна постела во 1697 година, тој и рекол на мајка си дека не бил среќен откако неговата сопруга починала. Меѓутоа, за време на нејзиниот живот, Улрика Елеонора никогаш не развила добри односи со нејзината свекрва, која некогаш ја нарекувала „Ѓаволот на мојот брак“.[2]

 
Семејството на Улрика Елеонора, 1690-ти

Нејзиното слабо здравје и многуте бремености често ја спречувале да учествува во репрезентацијата. Во 1688 година, таа имала планови да го посети своето семејство во Данска, но слабото здравје ја принудило да се откаже од идејата. Во летната резиденција Карлберг Палас, таа уживала во среќен семеен живот далеку од дворот и развила интерес за сликање. Таа била заинтересирана за театар и танц и дејствувала како покровител на аматерскиот театар на судот. Во зимата 1683–1684 година, група женски дворјани ја извеле шведската премиера на Ифигенија од Рацин на суд на нејзино барање. Во претставата, Јохана Елеонора Де ла Гарди глумела во делот на Ифигенија, Амалија Кенигсмарк како Ахил, Аурора Кенигсмарк како Клитемнестре, Аугуста Врангел како Агамемнон и Еба Марија Де ла Гарди како Ерифил .[4] Ова се смета за значаен настан како прва претстава изведена од целата женска екипа во Шведска и како воведување на францускиот класицизам во Шведска. Очигледно, самата Улрика Елеонора првично сакала да учествува, но нејзината бременост во тоа време го оневозможила тоа. Нејзиниот личен круг на интимни пријатели се смета за нејзиниот личен исповедник Јохан Карлберг, нејзината љубовница на наметките грофицата Марија Елизабет Стенбок, нејзината данска дама Софија Амалија Маршалк и Ана Марија Клод . Таа, исто така, им задолжила на посетите на нејзиниот зет и сестра , војводата и војвотката од Холштајн-Готорп .

Улрика Елеонора немала политичко влијание врз Карл XI, кој претпочитал да разговара за државните работи со својата мајка наместо со својата сопруга. Таа еднаш се обидела да изврши одредено политичко влијание врз Карл XI. За време на Големото намалување на круната на окрузите, бароните и големите господари од благородништвото (повеќето од нив богато подарени од кралицата Кристина ), таа се обидела да зборува во име на луѓето чиј имот бил конфискуван од круната. Но, кралот едноставно ѝ рекол дека причината поради која се оженил со неа не е затоа што сака политички совет од неа. Наместо тоа, таа им помагала на луѓето чиј имот бил конфискуван со тајно економско обесштетување од сопствениот буџет. Вообичаен метод што таа го користела бил да купува накит и други предмети што ги продавале осиромашените благородници, а потоа да им ги враќа на нив или на нивните роднини.[2] Довербата на Карл XI во неа се зголемила со текот на времето: во 1690 година, тој ја именувал како идна регент, доколку неговиот син го наследи како сè уште малолетен.[5]

Улрика Елеонора е најпозната по својата голема активност во добротворни цели. Таа основала голем број добротворни институции, со кои раководеле Софија Амалија Маршалк. Познато е дека Улрика Елеонора повремено го заложувала сопствениот имот за да ги финансира нејзините добротворни проекти. Нејзините најпознати проекти биле Tapetskolan vid Karlberg, училиште за таписерија во палатата Карлберг, основано во 1688 година, каде што девојчињата сирачиња се школувале за производство на таписерија од три немажени фински благороднички под водство на Ана Марија Шмилау ; Drottninghuset („Куќата на кралицата“), дом за сиромашни вдовици во Стокхолм основан во 1686 година и сиромашна куќа во Кунгшолмен .[6] Таа финансирала житни култури и помош за дистрибуција на области кои страдаат од неуспешни култури и глад, како што се Финска во 1687 година, Естонија во 1688 година, Даларна во 1691 година и Ингрија .[2] Таа ги платила и медицинските сметки за голем број луѓе во Стокхолм.[2] Во 1682 година, таа ги доделила Јохан фон Хорн и Урбан Хјерне да ја организираат професијата акушерство и научна акушерка во Шведска, но таа починала пред да може да се заврши работата: сепак, Јохан фон Хорн ја објавил првата книга на тема акушерство во 1697 година со помош. од нејзината бабица, Катарина Вентин, која исто така вежбала меѓу сиромашните во главниот град со нејзин благослов.[7] Таа издржувала голем број луѓе со редовни надоместоци од нејзиниот личен буџет, како што се инвалидни војници и нивните сопружници и преобратените во протестантизам од јудаизмот, исламот и католицизмот, особено преобратениците.[8] Меѓу нив имало и француски хугеноти . Во 1693 година, 17.000 луѓе биле поддржани од неа.[3]

Смрт уреди

 
Ковчегот на Улрика Елеонор во црквата Ридархолм

Во 1690 година, ослабена од породувањата, Улрика Елеонора била погодена од недијагностицирана болест, која се сметала за смртна и често ја ограничувала со недели во кревет од овој момент па натаму. Лекарите и препорачале да патува во топлите бањи во Германија. За таа цел биле издвоени средства, но таа изјави дека е во Божја рака во Шведска колку и во Германија и наместо тоа, парите ги искористила за нејзината добротворна организација.

Таа починала во палатата Карлберг на 26 јули 1693 година, откако ја поминала зимата 1692-1693 во кревет. На нејзината смртна постела, таа ги замолила своите деца да не бидат горделиви, туку да ја сметаат нивната висока положба како начин да им помагаат на другите; да се избегне ласкање и гордост; никогаш да не слушаат озборувања и, доколку ги слушнат, да ја повикаат наклеветената страна, да го слушаат нивното објаснување и да го сметаат за вистина. Таа го замолила својот брачен другар да покаже милост кон жртвите на намалувањето: на смртната постела, таа ги раскажала имињата на многу од поединечните жртви на намалувањето за него и барала од него да покаже милост, секој пат завршувајќи ја реченицата со зборовите : „Вака ќе ми ветите? [2] Таа побарала и обичен погреб, а средствата одвоени за него да им ги даде на сиромашните. На нејзината смртна постела, Карл XI наводно рекол: „Еве оставам половина од моето срце“.[3]

При нејзината смрт, грофицата Де ла Гарди забележала: „Не верувам дека некој кралски дом бил толку тажен како нејзиното височество. Овде има едногласно плачење и кукање, и сите се облекуваат во жалост, за во целиот град да нема повеќе црна ткаенина за купување“ [3] На Улрика Елеонора во историјата и е дадена светичка репутација, што е пример за зборовите на Франс Фердинанд Карлсон: „Ретко кога на престолот е поставено суштество подопадливо. Мислеше на сите освен на себе.“ [3]

Постои добро позната стара легенда поврзана со нејзината смрт. Легендата вели дека додека кралицата лежела умирајќи во палатата Карлберг, нејзината омилена и главна дама во чекање, грофицата Марија Елизабет Стенбок, лежела болна во Стокхолм . Ноќта кога кралицата умрела, грофицата Стенбок го посетила Карлберг и била примена сама во собата со посмртните останки на кралицата. Одговорниот офицер, капетанот Стормкранц, погледнал во дупката за клучот и ги видел грофицата и кралицата како зборуваат на прозорецот од собата. Тој бил толку шокиран од глетката што почнал да кашла крв. Грофицата, како и кочијата со која пристигнала, веќе следниот момент ја немало. Кога предметот бил истражен, било јасно дека грофицата била во кревет, тешко болна тој ден и не го напуштила градот. Кралот наредил аферата да не се споменува понатаму.[9] Без оглед на објаснувањето, точно е дека грофицата Стенбок починала од својата болест неколку недели по кралицата, а капетанот Стормкранц исто така го сторил тоа кратко време по настанот за кој тврдел дека се случил.[2]

Карл XI не ја почитувал нејзината желба за едноставен погреб. Меѓутоа, тој им платил на сиромашните еднаков износ од трошоците. Тој објавил двегодишна жалост за кралскиот двор, а кога периодот завршил во 1695 година, тој одбил да се ожени и покрај притисокот да го стори тоа.

Проблем уреди

 • Хедвиг Софија Аугуста (26 јуни 1681 - 22 декември 1708), се омажила на 12 мај 1698 година со Фредерик IV, војвода од Холштајн-Готорп .
 • Кралот Карл XII (17 јуни 1682 – 30 ноември 1718 година).
 • Густав (14 јуни 1683 – 26 април 1685 година).
 • Улрик (2 август 1684 - 8 јуни 1685 година).
 • Фредерик (7 октомври 1685 – 22 октомври 1685 година).
 • Чарлс Густав (27 декември 1686 – 13 февруари 1687 година).
 • Кралицата Улрика Елеонора (23 јануари 1688 - 24 ноември 1741 година), се омажила на 24 март 1715 година, принцот Фредерик од Хесен-Касел .

Предци уреди

Наводи уреди

 

 • „Улрика Елеонора“. том 13 од лексиконот Bra böckers. (ед. Јан-Ојвинд Сван). 25 тома. Bokförlaget Bra Böcker AB, 1986 година. (на шведски)
 • Anteckningar om svenska qvinnor (на шведски)
 • Карл Гримберг: Svenska Folkets underbara öden IV. 1660-1707 (Прекрасните судбини на шведскиот народ) (на шведски)

Надворешни врски уреди

Улрика Елеонора од Данска
Роден(а): 11 September 1656 Починал(а): 26 July 1693

Предлошка:S-roy

Претходник
Hedvig Eleonora of Holstein-Gottorp
Queen consort of Sweden
1680–1693
Наследник
Frederick of Hesse-Kassel
како prince consort
 1. 1,0 1,1 1,2 Ulrikke Eleonore af Danmark i C.F. Bricka, Dansk biografisk Lexikon (1. udgave, 1904)
 2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 2,14 2,15 2,16 2,17 Anders Fryxell & Otto Sjögren: Berättelser ur svenska historien / 19. Karl den elftes historia. H. 5. Karl den elfte och hans samtida av konungahuset och af högadels- och råds-partierna
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 Nanna Lundh-Eriksson (1947). Hedvig Eleonora. Stockholm: Wahlström & Widstrand. ISBN (Swedish)
 4. Samlaren / 21:a årgången. 1900. Runeberg
 5. Biografiskt lexikon för Finland 1. Svenska tiden (2008).
 6. Ulrika Eleonora den äldre i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1920)
 7. Pia Höjeberg: "Jordemor", Carlssons Bokförlag 1991. ISBN 91 77 98 46 33.
 8. Carl Grimberg: Svenska Folkets underbara öden IV. 1660-1707 (The wonderful destinys of the Swedish people) (In Swedish)
 9. Afzelius, Arvid August. Swenska folkets sago-häfder. Pages 226-227