Трсатска тврдина


Трсатската тврдина се наоѓа во Трсат, во Хрватска. Замокот се наоѓа на стрмен рид со поглед на Речинската клисурата, на левиот брег, веднаш над градот Риека. Се верува дека замокот лежи на местото на поранешни антички и римски тврдини. Во текот на нејзината историја била во сопственост на Франкопанската династија. Благородникот Вук Крсто Франкопан е закопан во една од црквите кај замокот. Трсатската тврдина била целосно реновирана и реконструирана во 19 век.

Трсатска тврдина
Gradina Trsat
Trsat, 24.6.2006. (1).jpg
Општи податоци
ГрадТрсат
ЗемјаХрватска