Трнодол — урбанизирана населба во состав на Општина Карпош која се граничи со населбите Жданец и Козле од истата општина и се наоѓа на падините на планината Водно.

ИсторијаУреди

 
Земјотресот во Скопје од 1963 година: Населба Трнодол, со поглед кон Тафталиџе, 1964, подарок од Меѓународната верска организација. Свечено била предадена во употреба на 23 април 1964 година.

Населбата Трнодол била помала населба или селце кое спаѓало во околината на Скопје, по создавање на Општина Карпош на 8 ноември 1976 спаѓа под неа.

ДемографијаУреди

Во населбата има околу 200 домаќинства, скоро сите Македонци.

МестоположбаУреди

НаводиУреди