Трипура
ТРипура - ত্রিপুরা
Држава: Индија
Главен град: Агартала
Површина: 10.453 km²
Население: 3.191.168
Густина на население: 305 жит./km²
Јазик: бенгалски јазик, кокборок (трипурски)
Религија:
Веб-сајт: [1]
Мапа
Положба на Трипура во Индија


Трипура е сојузна држава во североисточна Индија со површина од 10.453 km² и 3.191.168 жители.