Трговиште (Бугарија)

Трговиште,
Бугарија Бугарија

Трговиште

Област

Трговишка

Општина

Трговиште

Население

36.969
(според 2011[1])

Регистарска ознака

Т (BG)
Градоначалник Дарин Димитров
Надморска височина 170 м
Портал http://www.targovishte.bg/
Координати: 43° 15′ С, 26° 35′ И

Трговиште (бугарски: Търговище) — град во Бугарија. Се наоѓа на 339 км од Софија, 41 км западно од Шумен, 25 км северозападно од Велики Преслав и на 100 км североисточно од Велико Трново. Претставува седиште на Трговишката област.

Археолошките наоди покажуваат дека култура на овие подрачја имало уште во бронзено-камената епоха (халколит) - 400-500 г. пр. н. е. Краj градот се откриени остатоци од тракиски населби (V-ІІІ век пр.н.е.), населба од римско време (ІІ-ІV век од н.е.), населба и тврдина од рановизантиската епоха (V-VІ век). Пронајдени се остатоци од населба од Првата бугарска држава, и град и тврдина од Втората бугарска држава.

Познати личностиУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди