Трамвајски превоз во Пјонгјанг

Трамваи во Пјонгјанг - е трамвајски систем во Пјонгјанг, главниот град на Северна Кореја.

Трамвајски превоз во Пјонгјанг
Tram North Korea PY.jpg
Трамваи Бе 4/4 во Пјонгјанг
Општи информации
 ДржаваСеверна Кореја Северна Кореја
Инфраструктура
 Должина, пат53,5 km
 Ширина на колосек1435, 1000 mm
 Депоа1
Операција
 Линије4
Pyonyang Metro and Tram.svg
Трамвајски превоз во Пјонгјанг на Ризницата

Пред Корејската војна на Корејскиот полуостров има 3 трамвајски линии - во Сеул, Пусан и Пјонгјанг. По војната пругата во Пјонгјанг е прекината. За разлика од Јужна во Северна Кореја лични трамваи речиси не постојат. Затоа Севернокорејци потпираат главно на јавниот транспорт. Во земјата се увезуваат ограничени количества горива и затоа тие одат првенствено за воени потреби на. Во главниот град Пјонгјанг има електрифициран градски превоз како тролејбусите и метрополитен. Тролејбусите линии со времето се презаситеноста и владата реши да изгради и трамвајски линии. Првата линија влегува во експлоатација во 1991 година. На крајот на 1990-тите години во Пјонгјанг често прекинува струјата подари недостаток на финансиски средства. Трамвајски транспорт исто прекинуваат работа при прекинот на струјата, но во наредните години ситуацијата се подобрува. Трамваите се произведени од Чехословачка компанија "ЧКД". Се употребуваат различни модели.

Трамвајски линииУреди

  • 1: P'yŏngyang-yŏk (평양역) — Man'gyŏngdae (만경대)
  • 2: T'osŏng (토성) — Rangrang (락랑) — Munsu (문수)
  • 3: Sŏp'yŏngyang (서평양) — Rangrang (락랑)

MотрисиУреди

ПоврзаноУреди