Токсикологија

Токсикологија (од грчките зборови τοξικός — токсикос „отровно“ и logos — наука) — гранка на биологијата и медицината која се занимава со проучување на негативните ефекти на супстанците врз живите организми. Таа е наука за симптомите, механизмите, третирањето и откривање на труењата, посебно труењата кај луѓето.

Токсикологија

ИсторијаУреди

Диоскорид, на дворот на римскиот цар Нерон околу 50 година од н.е. ги направил првите обиди за класификација на растенијата во зависност од нивните токсични и терапевтски ефекти.[1]

НаводиУреди

  1. Hodgson, Ernest (2010). A Textbook of Modern Toxicology. John Wiley and Sons. стр. 10. ISBN 0-470-46206-X.