Божена Сланчикова (словачки: Božena Slančíková, 2 октомври 1867, Полично - 27 ноември, 1951, Лученец), попозната под псевдонимот Тимрава, била словачки романописец, раскажувач и драматург. Исто така пишувала и под името „Тетка Полична“. Тимрава потекнува од популарно словачко мало езерце.

Божена Сланчикова - Тимрава

Биографија

уреди

Родена е во семејството на Пол Сланчик, лутерански свештеник и еден од соосновачите на Матица Словачка. Имала десет браќа и сестри, од кои шест преживеале до полнолетство. На петнаесет години, таа накратко посетувала јавен интернат во Банска Бистрица, инаку нејзиното образование се одвивало целосно дома, каде што живеела до смртта на нејзиниот татко во 1909 година.[1] Иако направи неколку обиди да замине, таа имала мал успех во наоѓањето работа. Три месеци била придружничка на една богата вдовица во Долни Кубин, а подоцна станала чувар на збирките во Словачкиот национален музеј во Мартин, но и тоа траело само кратко. По смртта на нејзиниот татко, таа се преселила кај нејзината мајка, во близина на ректоратот на нејзиниот брат близнак Абелова. Додека била во Мартин, таа се запознала со Елена Мароти-Шолтесова, членка на словачкото женско движење, која ја охрабрила да биде писателка. Меѓутоа, хонорарите беа мали и таа била принудена да заземе позиција како воспитувачка во градинка; функција што ја извршувала од 1919-1929 година, кога се пензионираше.[1] Нејзината мала пензија не била доволна и хонорарите од нејзиното пишување не се зголемиле, па во 1945 година се преселила во Лученец, да живее кај роднини. Во 1947 година и била доделена титулата „Национален уметник“.

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 Introduction to "That Alluring Land" by N. Rudinsky

Надворешни врски

уреди