Тибетски јазик

Тибетски јазик — јазик кој е претежно говорен од Тибеќаните кои живеат во источниот дел на Средна Азија и големата тибетска дијаспора. Се зборуваат и неколку форми на тибетскиот јазик во Пакистан и Индија во областите како Балтистан и Ладак, и околу Кашмир. Класичниот пишан облик се среќава претежно во будистичката литература.

Тибетски јазик
བོད་སྐད་ bod skad
Застапен воТибет, Индија, Пакистан, Непал, Бутан
ПодрачјеТибет, Кашмир, Балтистан
Говорници6 150 000  
Јазично семејство
Сино-тибетско
Писмотибетско писмо
Статус
Службен воАвтономен Регион Тибет
Регулативен органКомитет за стандардизација на Тибетскиот јазик (བོད་ཡིག་བརྡ་ཚད་ལྡན་དུ་སྒྱུར་བའི་ལ ས་དོན་ཨུ་ཡོན་ལྷན་ཁང་གིས་བསྒྲིགས / 藏语术语标准化工作委员会)
Јазични кодови
ISO 639-1bo
ISO 639-2tib (B)
bod (T)
ISO 639-3Разни:
bod — Централно-тибетски
adx — Амдо-тибетски
khg — Камс-тибетски

Надворешни врскиУреди