Теорија на музиката

Теорија на музиката - (англиски јазик music theory и француски јазик théorie de la musique) е наука која се занимава со толкување на музички елементи, правила и закони според кои тие се применуваат при создавањето и изведбата на музички дела, од чијашто пракса потекнува оваа наука.

Јубал, Питагора and Филолаус ангажирани во теоретски истраги, дрворез од Франкинус Гафириус, Теорија на музиката (1492).

Сите елементи на „музичката теорија“ се истовремено] [Наставни] предмети во пониските и средните музички училишта и музички академии - факултети, бидејќи тие се тесно поврзани со музичката пракса во живо. Името „теорија“ има грчко потекло и значи „набљудување, објаснување“[1].

„Теоријата на музика“ се состои од:

 1. Основи на музичката теорија (општи музички концепти: нотација - правопис, именување тонови, музички скали ...)
 2. Хармонија односот и поврзаноста на тоновите на акордите во хармонична целина, според хармониските закони. Таа го проучува „хомофоничниот“ слог, односно таквата фактура на полифоничен став во кој доминира вертикалниот елемент (има еден водечки мелодичен глас и хармонична придружба подредени на него).
 3. Контрапункт, наука за гласовно водење, каде што тие се еднакви и релативно независни мелодиски линии („полифонијата“ или „контрапунктниот слог“ се хоризонтално ориентирани).
 4. Музички форми, форми што композиторот ги избира за да го покаже својот внатрешен свет во нив.
 5. Акустика, наука за звукот. Таа е дел од физиката.
 6. Метрика, наука која се занимава со врската помеѓу нагласените и ненагласените тонови и ритам, протокот на тонови со различно траење.
 7. Оркестрација, расчленување на музичкото дело во делови за одредени музички инструменти (за оркестар) според законите на оркестрација, земајќи ги предвид звучните и техничките можности на инструментите, нивните карактери и опсежност.

Литература

уреди
 • Apel, Willi, and Ralph T. Daniel (1960). The Harvard Brief Dictionary of Music. New York: Simon & Schuster Inc. ISBN 0-671-73747-3
 • Baur, John (2014). Practical Music Theory. Dubuque: Kendall-Hunt Publishing Company. ISBN 978-1-4652-1790-5
 • Benward, Bruce, Barbara Garvey Jackson, and Bruce R. Jackson. (2000). Practical Beginning Theory: A Fundamentals Worktext, 8th edition, Boston: McGraw-Hill. ISBN 0-697-34397-9. [First edition 1963]
 • Brown, James Murray (1967). A Handbook of Musical Knowledge, 2 vols. London: Trinity College of Music.
 • Chase, Wayne (2006). How Music REALLY Works!, second edition. Vancouver, Canada: Roedy Black Publishing. ISBN 1-897311-55-9 (book).
 • Dunbar, Brian (2010). Practical Music Theory: A Guide to Music as Art, Language, and Life. Rochester, Minn., USA: Factum Musicae. ISBN 978-0578062471.
 • Hewitt, Michael (2008). Music Theory for Computer Musicians. USA: Cengage Learning. ISBN 978-1-59863-503-4.
 • Lawn, Richard J., and Jeffrey L. Hellmer (1996). Jazz Theory and Practice. [N.p.]: Alfred Publishing Co. ISBN 0-88284-722-8.
 • Miguel, Roig-Francoli (2011). Harmony in Context, Second edition, McGraw-Hill Higher Education. ISBN 0073137944.
 • Owen, Harold (2000). Music Theory Resource Book. Oxford University Press. ISBN 0-19-511539-2.
 • Seashore, Carl (1933). Approaches to the Science of Music and Speech. Iowa City: The University.
 • Seashore, Carl (1938). Psychology of Music. New York, London: McGraw-Hill Book Company, Inc.
 • Sorce, Richard (1995). Music Theory for the Music Professional. [N.p.]: Ardsley House. ISBN 1-880157-20-9.
 • Taruskin, Richard (2009). "Music from the Earliest Notations to the Sixteenth Century: The Oxford History of Western Music." Oxford University Press ISBN 0195384814.
 • Taylor, Eric (1989). AB Guide to Music Theory, Part 1. London: Associated Board of the Royal Schools of Music. ISBN 1-85472-446-0.
 • Taylor, Eric (1991). AB Guide to Music Theory, Part 2. London: Associated Board of the Royal Schools of Music. ISBN 1-85472-447-9.
 • Yamaguchi, Masaya (2006). The Complete Thesaurus of Musical Scales, revised edition. New York: Masaya Music Services. ISBN 0-9676353-0-6.

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди
 • Dillen, Oscar van, Outline of basic music theory (2011)
 • Why A Little Bit of Theory Matters
 • „Music Theory Online: Guides, Lessons & Exercises“. musictheoryhelp.co.uk. Архивирано од изворникот на 2014-02-16. Посетено на 17 December 2017.
 • „Music basics | Arts and humanities“. Khan Academy. Архивирано од изворникот на 2015-09-05. Посетено на 17 December 2017.
 • „Music Theory is“. musictheoryis.com. Архивирано од изворникот на 2020-11-25. Посетено на 17 December 2017. Укажано повеќе од еден |accessdate= и |access-date= (help)