С.м.р.т з.а ш.и.п.т.а.р.и.


Википедија засега нема статија со овој наслов!

  • Дали преведувате некоја статија од друго јазично издание на Википедија (како на пример, англиската Википедија)? Ве молиме, прочитајте го упатството: Помош:Превод на статија, особено ако првпат преведувате статија.
  • Дали самите започнувате нова статија (односно, не преведувате друга статија)? Тогаш: 1) Пред сè, побарајте случајно да не постои статија на таа тема, ама под различен наслов, кон која можете да го пренасочите овој наслов; 2) Понатаму, проверете дали темата е доволно значајна за да има статија; 3) Задолжително ставајте наводи до веродостојни издадени извори за да биде проверлива значајноста и информациите кои ги пишувате. Погледајте го упатството за ставање наводи. За повеќе информации, прочитајте: Википедија:Вашата прва статија.
  • Совет: новата статија можете да да ја почнете во Специјална:МојаСтраница/Михаил III. Таму можете да ја разработувате статијата без да ризикувате да биде избришана, да барате помош за неа од другите уредници и на крај, да ја преместите во „главниот простор за статии“ кога ќе биде готова.

За да ја создадете страницава под насловот „Михаил III“, внесете содржина во уредувачот за текст веднаш под поракава. Кога ќе завршите, стиснете на копчето „Преглед“ кое се наоѓа под уредувачот за да проверите дали има грешки, а потоа стиснете на „Зачувај“.

Важно: Кога ќе ја завршите статијата, не заборавајте да ја сврзете Вашата македонска верзија со верзиите на другите википедии на преку „Википодатоци“. Ова се прави преку „Додај врски“ најдолу во лентата лево: во горното поле го избирате јазикот, а во долното го внесувате името на статијата (на пр. English и насловот на англиската верзија на статијата што сте ја напишале). Доколку сте преместиле (преименувале) статија и сакате да го ажурирате името во „Википодатоци“, тогаш стиснете на истата врска(која сега ќе се вика „Уреди врски“) на стариот наслов и направете ја измената во списокот што ќе ви се појави. (Вовед и напатствија за Википодатоците).