Теночтитлан

(Пренасочено од Тенохтитлан)


Теночтитлан бил главен град на царството на Ацтеки. Тој се наоѓал на островот на езерото Тешкоко, таму каде што е денес градот Град Мексико. Теночтитлан на врвот од својата моќ, бил еден од најголемите градови на светот со околу 200.000 жители.

Градот го уништиле шпанските конквистадори во 1521 година. На неговите урнатини е изграден денешниот град Град Мексико, а езерото Тешкоко постепено е исушено.

НаводиУреди