Телемарк (норвешки: Telemark) — поранешен округ во средишниот дел на Норвешка. Административен центар бил Шиен. Бројот на населението според пописот извршен во 2004 година изнесувал 166.124 а површината 15.299 км2.

Грбот на округот Телемарк
Местоположбата на округот во Норвешка

Грбот потекнува од 1970 година и на него се наоѓа стар тип на борбена секира, значаен за овој округ.