Тарас Буљба (филм од 2009)

„Тарас Буљба“ (руски: Тарас Бульба) — руски филм од 2009 година во режија на Владимир Бортко, заснован врз истоимениот роман на Николај Гогољ. Главните улоги ги играат: Богдан Ступка, Владимир Вдовиченков и Игор Петренко.[1]

СинопсисУреди

Тарас Буљба е козачки атаман кој има двајца сина. По нападот на полската војска во кој му е убиена жената, а неговиот имот е запален, Тарас ги собира Козаците и тргнува кон Варшава...

НаводиУреди