Таву́ш (ерм. -Տավուշ) — е покраина во Ерменија, на северноисточниот дел. Се франичи со Грузија и Азербејџан. Главен град е Иџеван, други поголеми градови се Дилиџан, Берд, Ноемберјан.

Тавуш
Տավուշ
Местоположба
Map of Тавуш in Armenia
Информации
Главен град Иџеван
Губернатор Vahe Ghalumyan
Површина
Вкупна
 - Вода (%) 
Ранг 4th
2,704 km²
Занемарливо
Население
 - Вкупно (2002)
 - Густина
Ранг 10та
121,963
39.1/km²
Кодови
 - Поштенски код
 - ISO 3166-2
 - FIPS 10-4

3901-4216
AM.TV
AM09
Портал www.tavushinfo.am

Надворешни врски уреди