Табанијаси Мехмед-паша

Табанигази Мехмед-паша (починал во 2 февруари 1637 во Цариград)) — отомански државник и голем везир во периодот од 1632 до 1637 година а претходно бил управител на Египет[1].

Табанијаси
Мехмед
паша
Голем везир на Османлиското Царство
На должноста
18 мај 1632 – 2 февруари 1637
Монарх Мурат IV
Претходник Топал Реџеп-паша
Наследник Бајрам-паша
Османлиски управител на Египет
На должноста
1628–1630
Претходник Бајрам-паша
Наследник Коџа Муса-паша
Лични податоци
Починал(а) 2 февруари 1637
Цариград
Националност Османлија
Народност Албанец

Тој имал албанско потекло. Во времето на првите години од неговиот мандат, тој ја имал поддршката на султанот поради неговите заслуги во времето на иранската кампања и заземањето на Ереван. Но по враќањето на султанот во Истанбул, Мехмед-паша не успеал да го одбрани Ереван по што следувало негово разрешување од функцијата. Во следните години бил управител на Силистра. Во 1637 година станал сомнителен на османлискиот султан и бил обвинет дека планира востание во царството. Најпрвин бил затворен во Еди-куле а потоа бил убиен во 1639 година.[2].

Наводи уреди

  1. Murphey, Rhoads (1998) Ottoman Warfare, 1500-1700 UCL Press, London page 228, note 69, ISBN 1-85728-389-9, citing von Zambaur, Eduard Karl Max (1927) Manuel de généalogie et de chronologie pour l'histoire de l'Islam Lafaire, Hanover, OCLC 61984974, page 252
  2. Ayhan Buz: Osmanlı Sadrazamları, Neden Kitap, İstanbul, 2009, ISBN 978-975-254-278-5 p.92
Политички функции
Претходник
Топал Реџеп-паша
Голем везир
18 мај 1632 – 2 февруари 1637
Наследник
Бајрам-паша