Сутунг (месечина)

месечина на Сатурн

Сутунгр (месечина) /ˈsʊtʊŋər/, or Сатурн XXIIIприроден сателит на Сатурн. Откриен е од Брет Гледман, и сор. во 2000 година, и со оглед на привремената ознака S/2000 S 12. Именуван е по Сутунгр во нордиската митологија, Јотун или џин кој некогаш бил сопственик на мед на поезија[2].

Сутунгр (месечина)
Слики нана Сутунгр (заокружено) направени од CFHT во септември 2000 година
Откривање
Откриено2000
Ознаки
Изговор/ˈsʊtʊŋər/
Наречена по
Сутунгр
S/2000 S 12
Орбитални особености 
19.459.000 km
Занесеност0.114
−1016.7 денови
Наклон175.8°
Месечина наСатурн
Физички особености
Среден пречник
7+50
30
 km
[1]
7,67 ± 0,02 ч
23.9

Сутунгр (месечина) има пречник од околу 7 километри и кружи околу Сатурн на просечно растојание од 19.667 Mm за 1029.703 дена.

Можеби се формирал од отпадоци кои биле исфрлени Фиби. Орбитата на Сутунг е повратна, на наклонетост од 174° во однос на еклиптиката (151° до екваторот на Сатурн) и со занесеност од 0,131. Неговиот вртежен период е 7,67 ± 0,02 часа.

Неговото име било објавено во неговата коси форма Сутунгр во iauc/08100/08177.html Кружни IAU 8177. Меѓутоа, ИАУ Работна група за номенклатура на планетарни системи подоцна одлучила да додаде номинатив наставката -r во основната форма Suttung' '.

Наводи

уреди
  1. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име LPSC2654.
  2. Suttungr