Сузан Браун (математичарка)

Сузан Норт Браун (англиски: Susan North Brown; 22 декември 1937 - 11 август 2017) била професорка по математика на универзитетскиот колеџ Лондон[1] (УКЛ) и водечки истражувач во областа на механиката за флуиди.[1]

Позадина и вработувањеУреди

Точната временска рамка на кариерата на Сузан Браун може тешко да се утврди, но билтенот објавен од страна на одделот за математички и физички науки во УКЛ, кратко време по нејзината смрт, нуди рамка за нејзините достигнувања во кариерата и ја истакнува почитта која таа ја имала кај колегите и студентите.[1] Нејзиниот до-дипломски степен по математика бил стекнат на Св. Хилда колеџот, Оксфорд. За околу две години таа ги продолжила студиите во Оксфорд, во теоретската механика на флуидите - и потоа се преселила на Дарамскиот универзитет, за да го заврши својот докторат во 1964 година. За тоа време таа одржувала лекторски предавања и во Дарам и во Њукасл, а во 1964 година започнала лекторско предавање, со кое започнала нејзината долгогодишна соработка со УКЛ. Од лекторски предавач таа напредувала во лектор во 1971 година, а во 1986 година била назначена за професор. Горенаведениот билтен на одделот, afore-mentioned departmental newsletter, кој ги резимира нејзините достигнувања по нејзината смрт, изразува верување дека Браун била првата жена во Обединетото Кралство, која била назначена за професор по математика.[2]

ИстражувањеУреди

Одделот на Браун ја опишал неа како извонреден учител и како некој со меѓународна репутација во нејзиното истражување.[1] Имала продуктивно партнерство во динамиката на флуидите со колегата од УКЛ, Кит Стјуартсон, кој исто така пристигнал во УКЛ во 1964 година. Цитирајќи го горенаведениот билтен на одделот, „Заедно објавиле 29 трудови и се пионери во раните развојни случувања на теоријата „тројно ниво“ што, за возврат, ја овозможило резолуцијата на долготрајните прашања во стабилните и нестабилните течења на заобиколните рабови, и придружните важни аеродинамички апликации. Друга област за која професорката Браун била особено позната, била серијата разговори за критичните слоеви, особено ефектите на вискозност и нелинеарност, како и апликациите за геофизички текови, како што се атмосферските авиони“.[1][2] Гугл Сколар наведува бројни документи за парот „СН Браун, К Стјуартсон“, а неколку од нив се наведени подолу.

СмртУреди

Браун починала во Лондон, на 11 август 2017 година, на возраст од 79 години.[3]

Избрани публикацииУреди

  • Brown, S. N.; Stewartson, K. (1969). „Laminar Separation“. Annual Review of Fluid Mechanics. 1: 45–72. doi:10.1146/annurev.fl.01.010169.000401.
  • Hocking, L. M.; Stewartson, K.; Stuart, J. T.; Brown, S. N. (1972). „A nonlinear instability burst in plane parallel flow“. Journal of Fluid Mechanics. 51 (4): 705. doi:10.1017/S0022112072001326.
  • Brown, S. N.; Stewartson, K. (1978). „On finite amplitude Benard convection in a cylindrical container“. Proceedings of the Royal Society of London A. 360 (1703): 455–469. doi:10.1098/rspa.1978.0079.
  • Brown, S. N.; Stewartson, K. (1978). „The evolution of the critical layer of a rossby wave. Part II“. Geophysical & Astrophysical Fluid Dynamics. 10: 1–24. doi:10.1080/03091927808242627.

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 „Professor Susan Brown“. University College London. 2018-01-02.
  2. 2,0 2,1 „UCL Women in Mathematics“. 1 May 2015. Архивирано од изворникот на 16 May 2015.
  3. „Susan North Brown's Obituary on The Times“. The Times.