Студија во светлоцрвено

„Студија во светлоцрвено“ е детективски роман напишан од Сер Артур Конан Дојл и била објавена во 1887. Тоа е првата приказна што го обработува ликот Шерлок Холмс, што подоцна ќе стане еден од најпознатите литературни детективски ликови. Името на книгата доаѓа од говорот што Шерлок Холмс му го дава на неговиот пријател Д-р Ватсон каде опишува дека убиствата во приказната се како негова студија во светлоцрвено.

„Студија во светлоцрвено“
Корица на првото издание од 1887
Корица на првото издание од 1887
АвторСер Артур Конан Дојл
Наслов на
оригиналот
"A Study in Scarlet"
ЗемјаОбединетото Кралство
Јазиканглиски
СеријалШерлок Холмс
Жанрдетективска, криминалистичка
ИздавачWard Lock & Co
Издадена
1887, а се печати 1888
СледнаЗнакот на четворицата