Среден ред (фудбал)

Среден ред е позиција во фудбалот. Играчите од среден ред генерално се позиционирани на игралиштето помеѓу напаѓачите и одбранбените играчи од нивниот тим. Некои средишни играчи имаат одбранбени задачи, прекратувајќи ги противничките напади и се уште познати како дефанзивни играчи од средниот ред. Други ги минуваат границите на позицијата, со тоа што се по подвижни и поефикасни во додавањето: често се нарекуваат како разигрувачи, плејмејкери и сестрани играчи. Бројот на играчи од среден ред во тимот и нивните зададени задачи зависи од формацијата на тимот. Групата од вакви играчи на теренот често е наречена среднист.

Поранешниот шпански репрезентативец Чави, кој играл во средниот ред.

Повеќето менаџери даваат задача барем еден среднист да го прекратува нападот на спротивните напаѓачи, додека на другите можеби им е зададено да создаваат голови, или еднакви должности околу нападот и одбраната. Играчите од среден ред се играчи кои најчесто го поминуваат најголемото растојание во мечот. Бидеќи среднистите најчесто го имаат најголемиот посед од топката во мечот, тие се едни од најспремните играчи на теренот.

Централен играч од средниот ред уреди

Мецала уреди

Во италијанскиот фудбал, терминот mezzala (мецала) се користи за да се опише позицијата на еден или двајца централни играчи од средниот ред, кои ги заземаат позициите странично (лево и десно) од внатрешниот играч за врска или плејмејкерот - кој обично е најкреативниот играч од средната тројка. Терминот првично се користел за улогата внатрешен напаѓач, но подоцна бил преформулиран за да се опише специфичен вид централен играч од средниот ред. Мецалата е најчесто брз и многу работлив играч од средниот ред, кој има тенденции за напаѓање и уфрлање во простор како и добри технички квалитети. Често може да извршува таканаречени overlapping (да ја менува позицијата со напаѓачите) напаѓачки истрчувања, но е и играч кој учествува во дефанзивниот аспект на играта, а кој може да му даде ширина на тимот со извекување покрај аут-линијата; како таков, терминот мецала може да се присоедини со неколку други улоги, како на пример со box-to-box играч од средниот ред, бидејќи box-to-box играчите најчесто играат на позицијата мецала, но не секој играч кој игра на позицијата мецала има box-to-box одлики.[1][2][3][4]

Дефанзивен играч од среден ред уреди

Плејмејкер уреди

Медијано уреди

Наречен уште и incontrista или holding midfielder, е играчот од средниот ред кој останува најназад и најблиску до одбраната на својот тимот, додека останатите играчи од средниот ред одат понапред.[5] Ваквиот играч може да има одговорност и кога неговиот тим ја има топката. Во такви случаи, обично треба да прави претежно кратки и едноставни додавања до повеќе напаѓачки ориентираните соиграчи, но може да испроба и некои потешки додавања во зависност од стратегијата на тимот. Марсело Биелса се смета за пример на тренер кој секогаш во својата формација користи по еден играч кој ја игра улогата на медијано. Оваа позиција, најјасно може да се види во 4–2–3–1 и 4–3-1–2 формациите.

Офанзивен играч од среден ред уреди

Крило уреди

Во современиот фудбал, термините крило или надворешен играч се однесуваат на играчи кој не се од одбраната и кој играат на левата или на десната страна од теренот. Овие термини се користат за играчи кој играат лево или десно во средниот ред, лево или десно како офанзивни играчи од средниот ред, и лево или десно во нападот. Играчите од одбраната кој играат на левата или десната страна како станични бекови, генерално не се нарекуваат крила, освен во ситуација кога се игра во формација со тројца централни одбранбени играчи (3-5-2, 3-4-1-2, 3-4-2-1 или 3-4-3), па тогаш тие дејствуваат странично во средниот ред.

"Лажна дестека" или "централно крило" уреди

Надворешни врски уреди

  1. Tallarita, Andrea (4 September 2018). „Just what is a mezzala?“. Football Italia. Архивирано од изворникот на 2020-07-31. Посетено на 3 January 2020.
  2. „Understanding roles in Football Manager (and real life) (part 2)“. Medium. 24 May 2018. Посетено на 15 April 2020.
  3. „English translation of 'mezzala'. Collins Dictrionary. Посетено на 15 April 2020.
  4. Walker-Roberts, James (25 February 2018). „How Antonio Conte got the best from Paul Pogba at Juventus“. Sky Sports. Посетено на 15 April 2020.
  5. F., Edward (28 January 2014). „On Going Beyond Holding Midfielders“. Cartilage Free Captain. Посетено на 31 October 2014.