Список на претседатели на Народна Република Кина

список на статии на Викимедија

Ова е список на сите претседатели на Народна Република Кина (1949-денес). Претседателот на НР Кина се нарекува 主席 („џуси“, пинјин: zhǔxí).

Си Ѓинпинг, Претседател на НР Кина од март 2013 г.

За да не дојде до забуна, сите имиња на списокот се наведени по стандардната кинеска практика (презиме, па име).
      Комунистичка       Обединет фронт
      Прва генерација       Втора генерација       Трета генерација       Четврта генерација

Име Рок Партија Потпретседател Претседател на ЦВК Премиер Мандат
Претседавач на Централната народна влада на Народна Република Кина (1949-1954)
- Мао Це Тунг
毛泽东
(вршител)
1 октомври 1949 27 септември 1954 Комунистичка сè уште несоздадена Мао Це Тунг Џоу Енлај
Претседавач на Народна Република Кина (1954-1975)
1 Мао Це Тунг
毛泽东
27 септември 1954 декември 1958 Комунистичка Џу Де Мао Це Тунг Џоу Енлај I
2 Лиу Шаочи
刘少奇
27 април 1959 21 декември 1964 Комунистичка Дунг Биву II
21 декември 1964 31 октомври 1968 III
Сунг Чинглинг
宋庆龄
(вршител)
31 октомври 1968
заедничка служба
24 февруари 1972
заедничка служба
Обединет фронт
Револуционерен комитет
на Куоминтангот
нема
Дунг Биву
董必武
(вршител)
31 октомври 1968
заедничка служба
24 февруари 1972
заедничка служба
Комунистичка
24 февруари 1972 17 јануари 1975
Функцијата е укината[1][2] 17 јануари 1975 15 март 1978 функцијата е укината Хуа Гуофенг IV
15 март 1978 16 мај 1981 Хуа Гуофенг V
Почесен претседател на Народна Република Кина (1981)
Сунг Чинглинг[3]
宋庆龄
16 мај 1981 28 мај 1981 Обединет фронт[4]
Револуционерен комитет
на Куоминтангот
нема Хуа Гуофенг Џао Цејанг V
Функцијата е укината[5] 28 мај 1981 18 јуни 1983 функцијата е укината Денг Сјаопинг
Претседатели на Народна Република Кина (1983-денес)
3 Ли Сјенниен
李先念
18 јуни 1983 8 април 1988 Комунистичка Уланху Денг Сјаопинг Џао Цејанг VI
4 Јанг Шангкун
杨尚昆
8 април 1988 27 март 1993 Комунистичка Ванг Џен Ли Пенг VII
5 Ѓанг Ѕемин
江泽民
27 март 1993 март 1998 Комунистичка Жунг Јижен Ѓанг Ѕемин VIII
март 1998 23 март 2003 Ху Ѓинтао Џу Жунгџи IX
6 Ху Ѓинтао
胡锦涛
23 март 2003 15 март 2008 Комунистичка Ценг Чингхунг Ху Ѓинтао Вен Џиабао X
15 март 2008 14 март 2013 Си Ѓинпинг XI
7 Си Ѓинпинг
习近平
14 март 2013 во служба Комунистичка Ли Јуенчао Си Ѓинпинг Ли Кеќанг XII
- - - -

Наводи

уреди
  1. Функцијата Претседавач е официјално укината во 1975 и функциите на шефот на државата формално преоѓаат на Претседателот на Постојаниот комитет на Националното народно собрание сè до прогласувањето на Сунг Чинглинг за Почесен претседател во 1981 г.
  2. Функциите на шефот на државата од 6 јули 1976 до 9 септември 1976 г. колективно ја извршувале 20 потпретседавачи (по хиерархски редослед): Ву Де (р. 1914 - † 1995), Сунг Чинглинг (р. 1893 - † 1981), Лиу Боченг, Веи Гуочинг, Сејпидин, Чен Јин, Тан Џенлин, Ли Чингчиен, Уланху, Гуо Можуо, Си Сјангќен, Ние Жунгџен, Ѓанг Дингченг, Цаи Чанг, Нгапои Нгаванг Џигме, Џоу Џиенжен, Си Дехенг, Ху Џиевен, Ли Сувен, Јао Лиенвеи, и, од 2 декември 1976, Денг Јингчао (р. 1904 - † 1992).
  3. На 16 мај 1981, Сунг Чинглинг го добила звањето „Почесен претседател“ од Државниот народен конгрес. Чинглинг починува по две недели, на 29 мај 1981. Функциите на шефот на државата преоѓаат на претседателот на Постојаниот комитет на Националното народно собрание.
  4. На 15 мај 1981, дента пред да го добие звањето Почесен претседател на НР Кина, политбирото на Сунг Чинглинг ѝ доделува почесно членство во Комунистичката партија на Кина.
  5. Функцијата претседател повторно се укинува во 1981 по смртта на Сунг Чинглинг и функциите на шефот на државата преоѓаат на Претседателот на Постојаниот комитет на Националното народно собрание до 18 јуни 1983.

Поврзано

уреди
  • Врховен водач — список на личности кои се сметале за „највисокиот водач на партијата и државата“ во НР Кина